Potpisani ugovori vrijedni 26,5 milijuna eura za unaprjeđenje hitne medicinske službe

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i ministar zdravstva Vili Beroš, potpisali su danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dva ugovora vrijedna 26,5 milijuna eura za unaprjeđenje hitne medicinske službe.

"Sam formalni čin potpisivanja ugovora i nije toliko važan, koliko ovaj znak koji šaljemo da Vlada doista unaprjeđuje zdravstveni sustav i jača dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite", poručio je ministar Beroš.
 
Prvi potpisani ugovor odnosi se na hitnu helikoptersku medicinsku službu i vrijedan je 11,75 milijuna eura, a drugi, vrijednosti 14,7 milijuna eura, na nabavu 80 novih, potpuno opremljenih, cestovnih medicinskih vozila namijenjenih timovima hitne medicinske službe županijskih zavoda za hitnu medicinu.

Radi se o bespovratnim sredstvima iz europskih fondova, s rokom provedbe od 30 mjeseci.
 
Hitna medicinska služba je iznimno važna jer je prva tu kada ljudima treba pružiti pomoć, podsjetio je ministra Beroš, dodajući kako su na tom planu napravili nekoliko iskoraka - promijenjena je mreža hitne medicinske djelatnosti, uvedena flota brzih brodica, za sada njih šest, a u budućnosti novih pet, te je implementirana hitna helikopterska medicinska služba, vrijedna preko 62 milijuna eura.
 
Koliko je hitna helikopterska služba bitna, naglasio je, govori podatak o 612 intervencija od trenutka uspostavljanja do danas.
 
"Što se tiče drugog projekta, nabavlja se 80 novih cestovnih vozila koji će biti opremljeni za adekvatnu, modernu, telemedicinsku komunikaciju s ustanovama u koju voze bolesnike, što svakako povećava kvalitetu pružanja zdravstvene usluge", kazao je Beroš.
 
Ministar Erlić je istaknuo kako je zadaća ova Vlade i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurati ujednačeni razvoj svih krajeva Hrvatske, jednake prilike i mogućnost za sve građane, pa tako i u ovom važnom segmentu zdravstvene usluge.
 
"Ova sredstva su pokazatelj da Vlada ima misiju i viziju unaprijediti zdravstveni sustav, a to govori i preko 500 milijuna eura ulaganja u zdravstvo“, rekao je.
 
Izvor: HINA/Vlada
 
 

Pisane vijesti