Savić: Nikad se više nije napravilo za umirovljenike kao što je u mandatu ove Vlade

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomiju Zvonimir Savić bio je gost Novog dana, gdje je govorio o novom Vladinom paketu mjera, cijenama energenata i inflaciji. Osvrnuo se i na jednokratne pomoći za umirovljenike, naglasivši da se  nikad više nije napravilo za umirovljenike kao što je to u mandatu ove Vlade.

Posebni savjetnik premijera Savić smatra da nema prostora za kritiku vezano uz novi Vladin paket mjera.

„Dobro je da država ima kapaciteta utjecati na zadržavanje cijene energenta niskima i isto tako zaštititi najranjivije. Nema razloga za kritiku, naravno da mogu biti zadovoljni i poslodavci, Vladine mjere obuhvaćaju 90.000 tisuća poduzetnika, tiču se svakog kućanstva koje koristi struju, a u Hrvatskoj imate otprilike 2,2 milijuna mjernih mjesta i to se odnosi na sve“, pojasnio je Savić.

Vladine mjere jako dobro ciljane i rezultati su vidljivi

Kazao je da bi bez Vladinih mjera cijene električne energije bile 20 posto skuplje. „Kada to pogledamo mislim da svi možemo biti zadovoljni. Činjenica je da inflatorni pritisci polako jenjavaju, vjerujem da će doći do situacije da ovakve subvencije neće biti ni potrebne”, dodao je.

Na pitanje što bi se dogodilo na tržištu da država nije intervenirala, Savić je rekao da bi sigurno došlo do velikih poremećaja na tržištu rada. „Ne bi bili u situaciji da nam raste kupovna moć, da nam rastu plaće, da Hrvatska ima rekordno visok broj zaposlenih, nizak broj nezaposlenih, visoku stopu gospodarskog rasta. To je velikim dijelom rezultat i sedam paketa Vladinih mjera“, naglasio je.

Ocijenio je da su Vladine mjere bile jako dobro ciljane i da su rezultati vidljivi.

Istaknuo je i kako je Vlada svojim djelovanjem uspjela stabilizirati proračun.

Naveo je da država ne može izravno utjecati na cijene hrane. “Mjerama se može djelovati na ublažavanje tog inflatornog pritiska. Država ne može sve, nešto je vezano i uz proizvođače i trgovce”, kazao je.

Ne očekujemo inflatorne šokove nego smirivanje

Upitan očekuje li nas novi inflatorni šok, Savić je rekao da je inflacija sada pod kontrolom.

„Tri godine imamo situaciju ublažavanja rasta cijena. U Hrvatskoj je stopa inflacije 1,8 posto, ispod dva posto. To je uobičajena stopa inflacija, prošlo je ono vrijeme kada je bila 11, 12 ili 13 posto. U tom segmentu stvari su pod kontrolom“, dodao je.  

Vlada, kazao je, ne može potpuno utjecati na sve kanale koji se tiču stope inflacije.

„Hrvatska stopa inflacije zadržavat će se na dva ili tri posto, ove godine i iduće godine. To su situacije koje su uobičajene, ne očekujemo inflatorne šokove nego smirivanje“, dodao je.

Prosječna ukupna mirovina rasla je preko 70 posto

Posebni savjetnik premijera osvrnuo se i na jednokratne pomoći za umirovljenike, naglasivši da se  nikad više nije napravilo za umirovljenike kao što je to u mandatu ove Vlade. Podsjetio je da je prosječna ukupna mirovina rasla preko 70 posto.

„U trenutcima energentske krize pa i ovim zadnjim paketom mjera Vlada isplaćuje se deveti put jednokratni paket pomoći umirovljenicima, što je nekih 600 milijuna eura. Takvi paketi potpore su značajni, ne kažem da se ne može više napraviti, ali nekih objektivnih razloga za nezadovoljstvo u ovom trenutku nema. Dobro je da Vlada i proračun takve financijske situacije mogu izdržati“, zaključio je Savić.

Izvor: N1/Vlada

Pisane vijesti