Piletić: Zbog postupnog smanjivanja subvencija za struju i plin ne očekujemo novi rast cijena

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  Marin Piletić rekao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako Vlada nastavlja štititi građane i gospodarstva od inflatornih pritisaka.

„Vlada i dalje subvencionira cijenu struje, plina, toplinske energije, naftnih derivata.  Međutim, steklo se vrijeme i sve članice EU-a izlaze iz tog modela intervencionizma države, želeći vratiti sve na tržišne postavke“, poručio je Piletić.
 
Poskupljenje od 10 posto dogodit će se u dva koraka
 
Dodao je kako očekuju da postupno smanjivanje subvencija za struju i plin neće značiti novi rast cijena jer su se cijene energenata poprilično stabilizirale, iako su još uvijek takve da Vlada želi intervenirati.
 
„Ovih 10 posto dogodit će se u dva koraka, prvi korak 6,5 posto s računima za studeni, a onda početkom iduće godine povećanje nešto više od 4 posto“, naglasio je.
 
Komentirao je primjedbe umirovljenika da su Vladine mjere nedostatne te da rast cijena energenata poništava povećanje mirovina, kazavši da je Vlada već deveti put povećala cenzus i proširila obuhvat umirovljenika koji imaju pravo na pomoć.
 
Mirovine su prosječno rasle oko 74 posto
 
„Što se tiče umirovljenika, to činimo deveti put zaredom, i to svaki put podižući cenzus i proširujući obuhvat tih umirovljenika. I kada netko tko predstavlja umirovljenike kaže da to nije sustavan način, onda stvarno ne znam što bi taj sustav trebao značiti“, rekao je.
 
Dodao je da je paralelno s tim Vlada povećala mirovine u prosjeku oko 74 posto, kao i da su uveli niz novih prava.
 
Upitan hoće li biti i osmog paketa mjera, Piletić je poručio da će Vlada i dalje intervenirati bude li potrebe.
 
Izvor: Vlada / HRT

Pisane vijesti | Rad i mirovine