Premijer Plenković s Pranjićem o zastupljenosti Hrvata, povratku i sigurnosti u RS-u

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je danas tijekom razgovora s hrvatskim potpredsjednikom Republike Srpske Davorom Pranjićem važnim da se Hrvatima u tome BiH entitetu zajamči zastupljenost u institucijama, mogućnost povratka i ostanka.

U objavi na platformi X, premijer je naveo kako je s potpredsjednikom RS-a razgovarao u Zagrebu o tijeku realizacije projekata od interesa Hrvata na području ovoga entiteta.

„Važno nam je da Hrvati budu adekvatno zastupljeni i da se osiguraju sve pretpostavke za njihov povratak, sigurnost i kvalitetan život u RS“, stoji u objavi.

U Banjoj Luci je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas potpisao ugovor s banjolučkim biskupom Željkom Majićem o dodjeli 180.000 eura za obnovu glasovite trapističke opatije Marija Zvijezda u Banja Luci, povijesnog samostana koji je igrao važnu ulogu u razvoju lokalne zajednice, te izgradnji liturgijsko-pastoralnog centra sv. Josipa u Drvaru. Taj bi objekt trebao služiti kao prostor za okupljanje i aktivnosti lokalne zajednice, uključujući kulturne i društvene događaje. Ukupna vrijednost potpore ovim projektima iznosi 180.000 eura, od čega će 65.000 eura biti izdvojeno za obnovu opatije, a 115.000 eura za izgradnju pastoralnog centra.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti