Dabro: Štete u poljoprivredi, uzrokovane sušom, veće od 130 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro danas je na Jesenskom sajmu u Gudovcu istaknuo da će posljedice ovogodišnje, kako ju je nazvao, epske suše, na domaću poljoprivredu biti ogromne, te prema sadašnjim procjenama iznose 130 milijuna eura, međutim, izračun šteta je još u tijeku, stoga se mogu očekivati i veće brojke.

Odgovarajući na upite novinara, Dabro je rekao kako navedene procjene ne obuhvaćaju sve usjeve, te da su najteže pogođene kulture poput šećerne repe i soje.
 
Dodao je kako je prioritet njegovog ministarstva dobiti točnu procjenu šteta s terena, da bi se utvrdilo koje su kulture i područja najviše pogođena.
 
"Bez preciznih informacija s terena, teško je donositi konkretne mjere potpore," napomenuo je ministar, kazavši kako resorno ministarstvo planira aktivirati europska sredstva namijenjena pomoći poljoprivrednicima.
 
Najavio je i nove sektorske natječaje, kao dio izmjena strateškog plana u poljoprivredi, a najavljeni natječaji će biti usmjereni na povećanje proizvodnje u različitim sektorima, pri čemu su prioritet proizvodnja mesa, mlijeka, voća i povrća.
 
"Planiramo smanjiti broj natječaja, ali ih učiniti konkretnijima i s jasnim ciljevima. Na taj način ćemo pružiti učinkovitu potporu poljoprivrednicima koji su spremni povećati svoju proizvodnju i modernizirati svoje poslovanje," proučio je Dabro.
 
Osvrnuo se i na pad proizvedenih količina mlijeka, kazavši kako se trend mijenja i da očekuje da će se proizvodnja mlijeka ove godine, u odnosu na prethodnu, ipak povećati.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti