Beroš: Osuđeni ginekolog više ne radi u KBC-u Osijek, interesi pacijenata najvažniji

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da osječki ginekolog, nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice, više ne radi u KBC-u Osijek te je najavio zakonske izmjene kako počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode ne bi mogli raditi u zdravstvu.

"On više ne radi, to su najnovije informacije", rekao je Beroš nakon sjednice Vlade te istaknuo da je KBC Osijek pokrenuo disciplinske postupke protiv tog ginekologa, nepravomoćno osuđenog za silovanje pacijentice 8. veljače.
 
Dodao je da je KBC Osijek, nakon medijskih napisa, zatražio dostavu nepravomoćne presude od Županijskog suda i zaprimio ju 11. rujna, prije dva dana, nakon čega je pokrenut disciplinski postupak prema optuženom.
 
Bolnica pokrenula još jedan disciplinski postupak
 
U međuvremenu se pojavio još jedan upitan slučaj, stoga je bolnica pokrenula dodatno još jedan drugi disciplinski postupak koji je sada u tijeku.
 
"U kontaktu sam s ravnateljem, dotični doktor donio je potvrdu da je na bolovanju i kao takav više neće biti aktivan sudionik u pružanju zdravstvene zaštite, što od početka govorim da nije trebao ni biti", rekao je Beroš.
 
Ministar je potvrdio da je pokrenuo izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako mogući počinitelji kaznenih djela protiv spolne slobode ne bi mogli raditi u zdravstvu.
 
"Riječ je o ginekologu koji obavlja specifičnu djelatnost, a istovremeno je osuđen za silovanje, dakle potpuno je neprikladno da takav djelatnik radi u zdravstvenom sustavu", poručio je.
 
Ministarstvo zdravstva je u osječku bolnicu uputilo hitnu zdravstvenu inspekciju, a Beroš je rekao da su ravnatelj KBC-a Osijek i bolnička pravna služba imali argumentaciju zašto je liječnik nastavio raditi nakon nepravomoćne presude. Smatra da je takva odluka "možda pravno utemeljena, ali nije moralna".
 
"Stoga ponavljam da mi kao liječniku, ministru, građaninu ove zemlje i ocu ženskog djeteta, doista nije jasno kako je moguće da se dogodi ovakav slučaj. Možete biti sigurni da smo već inicirali izmjenu zakona", poručio je.
 
Zaštitili interese pacijenata
 
Uputio je i apel svim ravnateljima zdravstvenih ustanova da se koriste zdravim razumom u budućnosti, da manje gledaju pravnu formu, kako bi zaštitili interese pacijenata.
 
"Mogu misliti kako su se osjećale žene bez obzira na pravno utemeljenje, jer znate da u Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti dok se ne dokaže krivnja. Međutim, ovdje je niz vrlo specifičnih elementa gdje je postupanje trebalo biti drugačije", ocijenio je ministar.
 
Zato će se, poručio je, mijenjati zakon da bi se u budućnosti moralno i pravno postupanje izjednačili.
 
Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti