Vlada će ustrajati u jačanju prevencije nasilja nad ženama

„Obilježavajući Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, šaljemo jasnu poruku da nasilje nema opravdanja i ne smije se tolerirati. Vlada Republike Hrvatske će nastaviti poduzimati mjere s ciljem sprječavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Istaknuo je kako su recentnim izmjenama kaznenog zakonodavstva ove godine proširena i osnažena prava žrtava te povećane kazne za kaznena djela silovanja, teška kaznena djela protiv spolne slobode i spolne zlouporabe djeteta.

„Uvedeno je i kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe - femicid“, dodao je te naglasio kako će Vlada ustrajati u jačanju prevencije nasilja nad ženama.

Hrvatski sabor je prije 20 godina, 22. rujna proglasio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na žrtve koje su na taj datum 1999. stradale. Na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene je sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i njena stranka Gordana Oraškić te teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

Pisane vijesti