Ministar Habijan: Nećemo i ne smijemo tolerirati nasilje nad ženama

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan sudjelovao je na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koje se održalo u prostorijama Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

„Danas želim poslati poruku kako se nasilje neće tolerirati, što smo jasno dali do znanja i nedavnom izmjenom paketa zakona - Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, koje su nastale kao rezultat otvorenog dijaloga Vlade Republike Hrvatske s akademskom zajednicom, udrugama civilnoga društva, državnog odvjetništva i sudova“, poručio je ministar Habijan u svom obraćanju.

U razmatranje cjelokupnog zakonodavnog okvira bili su uključeni pojedinci iz sustava, kao i oni izvan njega kako bi njihovo dugogodišnje praktično iskustvo rada u području nasilja nad ženama, ukazalo na glavne manjkavosti sustava te kako bi se, sukladno tome, uspješno revidirale upravo one zakonske odredbe koje su se u praksi pokazale problematičnima.

Ministar Habijan podsjetio je kako je Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije poduzelo konkretne korake u suzbijanju svih oblika nasilja, a posebno onoga usmjerenog prema ženama.

Uvedeno novo kazneno djelo femicida

U opće odredbe Kaznenog zakona uvedeno je novo kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe - femicid koje neće zastarijevati te za kojeg je zapriječena kazna od deset godina zatvora do dugotrajne kazne, a donesena je i definicija rodno utemeljenog nasilja.

Naglasivši kako je nasilje nedopustivo, ministar Habijan kazao je kako stavljanje naglaska na prevenciju i zajedničku suradnju tijela javne vlasti s udrugama, organizacijama civilnoga društva i pružateljima socijalnih usluga, vidi kao jedan od ključnih načina borbe protiv ovog problema.

„Zakonske izmjene koje smo nedavno uveli dokaz su postojanja političke volje za borbu protiv nasilja nad ženama. Veće kazne za nasilnike, njihovo strože i brže sankcioniranje te sustav usmjeren prema osnaživanju žrtava glavne su odlike novog, boljeg i kvalitetnijeg zakonodavnog okvira koji će, uvjeren sam, rezultirati uspješnijom borbom protiv nasilja nad ženama“, ustvrdio je ministar Habijan.

Moramo stvoriti društvo nulte tolerancije na nasilje

U znak sjećanja na žrtve, koristim ovu tužnu priliku kako bih podsjetio i poslao jasnu poruku da je zadatak sviju nas - pojedinaca, društva i sustava - stvoriti sigurno društvo, društvo nulte tolerancije na nasilje, u čije sprječavanje možemo krenuti već danas - edukacijom, prepoznavanjem nasilja u okruženju te poduzimanjem odgovarajućih koraka, zaključio je ministar.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama službeno se obilježava u znak sjećanja na Ljiljanu Havlec, Gordanu Oraškić i Hajru Prohić koje je 22. rujna 1999. godine tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu, usmrtio bivši policajac Mato Oraškić.

Uz ministra Habijana, komemoraciji je prisustvovao i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Izvor: MPUDT/Vlada

Pisane vijesti