Trideset mladih sisačkih obitelji preuzelo ključeve svog novog doma

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić danas je u sklopu radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji svečano uručio ključeve kupcima stanova u višestambenim zgradama s trideset stanova izgrađenih po Programu društveno poticane stanogradnje POS.

Uz ministra Bačića, svečanosti su prisustvovali i državni tajnik Domagoj Orlić, župan Sisačko - moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček i ravnatelj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov.

Svečanost dodjele ključeva održana je u Lonjskoj ulici u Sisku, gdje su izgrađene dvije višestambene zgrade s ukupno 30 stanova, a dvadeset i tri obitelji preuzele su ključeve  i uselile u svoje nove stanove.
 
Ukupna vrijednost projekta POS-a je 3,2 milijuna eura
 
Ukupna vrijednost investicije iznosi približno 3,2 milijuna eura, od čega je većina sredstava osigurana iz državnog proračuna, dok je Grad Sisak pridonio realizaciji projekta kroz osiguranje zemljišta, komunalne priključke i sufinanciranje izgradnje višestambenih zgrada s bespovratnim sredstvima u iznosu od 180.007,66 eura.
 
„Pored povijesne obnove koju provodimo izdvojio bih i veliki ciklus novogradnje gdje ćemo na području Sisačko - moslavačke županije izgraditi 59 višestambenih zgrada, a u njih 59 uključujem i ove dvije višestambene zgrade s ukupno 30 stanova izgrađenih po Programu društveno poticane stanogradnje. Trenutno nakon što smo ove dvije zgrade izgradili, gradimo još 15 višestambenih zgrada", rekao je ministar Bačić, a posebnom važnim je istaknuo rušenje i izgradnju 5 višestambenih zgrada u ulici Hrvatskog narodnog preporoda koje su simbol stradanja grada Siska u potresu.

Ministar je najavio i izmijene modela POS-a, kazavši da će se Vlada zajedno s jedinicama lokalne samouprave uključiti u poticanu stanogradnju, kako bi se izgradio što veći broj stanova u Hrvatskoj.
 
“U Hrvatskoj trenutno nedostaje oko 230.000 stanova, a po podacima nakon popisa stanovništva u zemlji je 600.000 praznih stanova”, podsjetio je Bačić i naglasio da će uskoro na području Sisačko-moslavačke županije biti izgrađeno 1020 novih stanova.
 
Nacionalni plan stambene politike u listopadu
 
Najavio je i da će Vlada predstaviti Nacionalni plan stambene politike u listopadu, kojem je cilj smanjiti cijene stanova za obitelji koje si sada ne mogu priuštiti stan.
 
Tijekom posjeta Sisku, ministar je posjetio i gradilište šest višestambenih zgrada u Capraškoj ulici i novoizgrađenu zamjensku obiteljsku kuću obitelji Jurčević.
 
Posjet Sisačko - moslavačkoj županiji nastavio je u Glini, gdje je u ulici Hrvatskog sokola posjetio gradilište višestambene zgrade s 13 stanova, izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću Zorke Grubić i gradilište tri višestambene državne zgrade u Vukovarskoj ulici, a sastao se i s glinskim gradonačelnikom Ivanom Jankovićem.
 
Izvor: MPGI/Vlada

Pisane vijesti