Glavina za HTV: Naš je cilj cjelogodišnji održivi turizam

Bilo je potrebno napraviti određene izmjene kako bi zaštitili sve one koji se danas bave turizmom, da se i dalje mogu baviti tim poslom i da mogu zadržati konkurentnost, komentirao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina, prijedlog nove porezne reforme.
 

Gostujući u Dnevniku HTV-a ministar je kazao kako postoji problem s hiperinflacijom ponude jer imamo puno više smještajnih kapaciteta nego što imamo gostiju.
 
Za izračun poreza ključna je popunjenost i prihod po krevetu
 
„Ove godine, tijekom srpnja i kolovoza, 40 posto kapaciteta u privatnom smještaju bilo je prazno“, izjavio je, dodavši da pad popunjenosti dovodi do sve većeg nezadovoljstva pružatelja usluga.
 
Stoga je bilo, rekao je, potrebno napraviti određene izmjene kako bi se svi oni koji se danas bave turizmom mogli nastaviti baviti tim poslom i pritom zadržati konkurentnost.
 
Naveo je da su za izračun poreza ključne dvije stvari: popunjenost u jednoj godini i prihod po krevetu.
 
„Imamo egzaktnu i idealnu analitiku kakvu praktički nema nitko u Europi. Prvi dio koji je vezan za popunjenost, vezan je za sustav eVisitor koji je jasan i precizan, a drugi dio su prihodi po krevetu, koji prijavljuju sami iznajmljivači“, ocijenio je.
 
Kazao je da je dosad porezno opterećenje bilo izrazito malo - otprilike jedan do dva posto, što je bilo nepravedno i podoporezovano. biti pet posto.
 
„Sad će biti pet posto. Ovaj model koji smo napravili je apsolutno pravedan za onoga koji ima 10 kreveta i za onoga koji ima pet kreveta. Zato što je osnovni parametar prihod po krevetu, a ne nešto drugo“, rekao je.
 
Reforma turizma u trokutu: turistička, porezna i prostorna politika
 
Naglasio je kako cjelovitu reformu po pitanju turizma provode u magičnom trokutu: turistička politika, porezna politika i prostorna politika.
 
„Sad dolazi zadnji korak u ovoj godini - izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, gdje ćemo napraviti podjelu o kojoj govorimo. To je procedura koju smo pokrenuli“, rekao je Glavina, dodavši da će cjelovita porezna reforma biti realizirana za manje od šest mjeseci.
 
„To dovoljno govori koliko smo spremni i ozbiljni. Nitko neće biti oštećen i omogućit ćemo svima koji sad rade, da rade i dalje, ali da moramo podijeliti kroz poreznu politiku određene korake da motiviramo ljude da rade duže“, rekao je ministar.
 
Naglasio je kako je cilj da Hrvatska ostane konkurentna.
 
„Ne smijemo se dovesti u situaciju da je naš odnos cijene i kvalitete u disbalansu. Naša budućnost turizma je održiva cjelogodišnja turistička destinacija. To je jedini mogući put koji imamo“, ocijenio je ministar Glavina, poručivši da su promjene teške, ali će postići cilj - cjelogodišnji održivi turizam.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti