Trend pada inflacije je dobar, ali i hrana mora doći u realne okvire

Premijer Andrej Plenković komentirao je objavu Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije koja za rujan iznosi 1,6 posto, kazavši da je to najniža inflacija u zadnje tri godine. „Trend pada stope inflacije je jako dobar. Ali je itekako važno da i cijene hrane dođu u realne okvire“, ocijenio je. Kada je riječ o uslugama i hrani, drži kako se još osjeti da traje turistička sezona, što dovodi do određenog rasta tog segmenta. Podsjetio je na Vladine projekcije prema kojima bi rast BDP-a na razini cijele 2024. trebao iznositi oko 3,6 posto, a godišnja stopa inflacije oko tri posto.

Dodao je da se ulaganjima u obrazovni sustav mladima želi stvoriti odgovarajuću infrastrukturu i suvremene programe kako bi na temelju ishoda i rezultata učenja bili konkurenti na tržištu rada i u Hrvatskoj te u Europi i svijetu.

Čestitao je svima na lijepom projektu i zahvalio mališanima na toplom dočeku i programu.

Premijer je komentirao objavu Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije koja za rujan iznosi 1,6 posto, kazavši da je to najniža inflacija u zadnje tri godine, što smatra jako dobrim.

„Trend pada stope inflacije je jako dobar. Ali je itekako važno da i cijene hrane dođu u realne okvire“, ocijenio je Plenković.

Kada je riječ o uslugama i hrani, premijer drži kako se još osjeti da traje turistička sezona, što dovodi do određenog rasta tog segmenta.

Podsjetio je na Vladine projekcije prema kojima bi rast BDP-a na razini cijele 2024. trebao iznositi oko 3,6 posto, a godišnja stopa inflacije oko tri posto.

„Radit ćemo na tome da se to snižava u 2025., a da gospodarski rast i dalje bude ovako snažan, jer je najbitnije da lovimo korak s onim zemljama koje su ušle u Europsku uniju deset godina prije nas i da po trom prosjeku razvijenosti dođemo, na kraju ovoga trećega mandata na oko 82 posto prosjeka“, poručio je predsjednik Vlade.

Ponovio je da su u ovoj godini napravljeni sjajni iskoraci kada je riječ o rastu BDP-a te ocijenio da ćemo već u prvoj godini ovoga mandata, sa 76 posto prosjeka, doći na 78 posto prosjeka razvijenosti zemlja Europske unije.

Upitan zašto su cijene cestarina ostale sezonske, naveo je da je su to Hrvatske autoceste objasnile jučer, odnosno da cijene ostaju sezonske zbog troškova održavanja.

"Mislim da su to sitne razlike i ne vidim da će tu biti nekih većih poteškoća", rekao je.

Cilj ove Vlade je da do kraja mandata prosječna mirovina bude najmanje 750 eura

Plenković je komentirao prosvjed umirovljenika, kazavši da će Vlada poslušati poruke s prosvjeda te naglasio da je organizator današnjeg prosvjeta stranka Blok umirovljenici zajedno koja podržava predsjednika Republike Milanovića.

„Pomalo mi je smiješno da podržavaju nekog tko kao premijer nije napravio ništa, a imate Vladu koja kontinuirano povećava, pomaže, daje pakete pomoći“, kazao je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se na jutrošnji sastanak s glavnim predstavnicima umirovljenika, Sindikatom umirovljenika koji ima oko 30.000 članova i Maticom umirovljenika koja broji oko 300.000 članova, s kojima je potpisan Sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Ponovio je sve što je Vlada dosad učinila za umirovljenike te dodao kako je cilj da u mandatu ove Vlade prosječna sveukupna mirovina bude najmanje 750 eura, a izglednije 800 eura.

„Nastavit ćemo činiti sve da umirovljenicima bude kvalitetnije“, poručio je premijer.

Podsjetio je na pakete pomoći u krizama isplaćene umirovljenicima, zamrznute cijene, plina, struje, naftnih derivata i potrošačke košarice.

O optužbama za nasilje Veljka Kajtazija, premijer Plenković je ponovo da ga je to sve jako iznenadilo, najavivši da će se s njim vidjeti na koalicijskom sastanku, ako na njega dođe. „Ako ćemo sada sve svoditi na to da rušimo Vladu zbog takvih stvari, neće se srušiti Vlada zbog toga”, dodao je premijer.

Komentirao je i uvođenje vojnog roka, napomenuvši da su potrebne manje izmjene dva zakona i da na tome još rade u Ministarstvu obrane.

Pisane vijesti