U Petrinji položen kamen temeljac za izgradnju osam višestambenih zgrada sa 152 stana

Kamen temeljac za izgradnju osam tipskih višestambenih zgrada s ukupno 152 stana položio je danas u Petrinji potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, a investicija vrijedna 22,5 milijuna eura financira se iz proračuna.

"Lijepo je vidjeti strojeve i beton, lijepo je vidjeti sve te nove kuće i nove zgrade koje obnavljamo. Ali najviše je lijepo vidjeti da ljudi tu žive, da ovdje ima zahtjeva za nove stambene prostore i to je ono što je u stvari i cilj", poručio je tom prigodom Bačić.

Izgradnja se provodi temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom i Programa stambenog zbrinjavanja Vlade Republike Hrvatske, svaka od građevina s uređenjem okoliša i infrastrukture na parceli imat će 19 stanova i zajedničkih prostora organiziranih u četiri nadzemne etaže, a stanovi će biti veličine od 35 do 90 metara četvornih.

Investicija vrijedna 22,5 milijuna

Planirani rok završetka izgradnje je 420 kalendarskih dana, a ukupna vrijednost investicije gradnje iznosi 22,5 milijuna eura te se u potpunosti financira sredstvima državnog proračuna. Ugovoreni izvođač radova je zajednica ponuditelja Eurokamen d.o.o. iz Osijeka i A&Y Construction d.o.o. iz Siska.

Pravo na privremeni smještaj u novoizgrađene stanove imati će građani kojima su nekretnine oštećene u potresu i nisu još obnovljene, dok će se kasnije ti stanovi koristiti za smještaj obitelji u potrebi, kao i za smještaj deficitarnih kadrova.

Na području županije temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom planirana je gradnja ukupno 36 takvih zgrada s ukupno 666 stanova, a da je u izgradnji trenutno 31 višestambena zgrada (Sisak 15, Petrinja 8, Topusko 2, po jedna u Jasenovcu, Sunji, Kutini, Glini, Lekeniku i Hrvatskoj Kostajnici).

U pripremi ili postupcima javne nabave je još pet višestambenih zgrada u Sisku s 95 stanova, a u prosincu prošle godine već je izgrađeno i useljeno osam višestambenih zgrada u Turkulinovoj ulici u Petrinji, s ukupno 128 stanova.

Projekt izgradnje dodatnih osam višestambenih zgrada u Petrinji dio je značajnog povećanja stambenog fonda na području Sisačko-moslavačke županije kroz gradnju ukupno 59 višestambenih zgrada s 1.024 stana.

Od 59 zgrada, 20 ih je planirano je kroz Operativni program konkurentnost i kohezijia (OPKK program) i financira se EU sredstvima, 36 zgrada gradi se temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, jedna zgrada gradi se u Novskoj kroz Program međuresorne suradnje na potpomognutim područjima, a još dvije izgrađene su i useljene kroz Program POS-a u Sisku. Od 59 zgrada, završeno je i useljeno 14 zgrada, dok je njih 40 u postupku izgradnje.

Ministar Bačić u Lekeniku obišao obitelj kojoj je izgrađena zamjenska obiteljska kuća

Potpredsjednik Vlade Bačić je prije svečanosti polaganja kamena temeljca obišao obitelj Šoštarić u Lekeniku kojoj je izgrađena zamjenska obiteljska kuća, potom je obišao gradilište konstrukcijske obnove višestambene zgrade u ulici Augusta Šenoe 9 u Petrinji te obitelj Ivanović u ulici 6. kolovoza 72a kojoj je završena konstrukcijska obnova obiteljske kuće.

Održao je i redovni radni sastanak s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes, zamjenikom župana Mihaelom Jurićem i suradnicima, o temama vezanim uz obnovu zgrada oštećenih potresom, korištenju državnih nekretnina i ostalim resornim projektima koji se odnose na petrinjsko područje.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti