Bačić: Čudi me nespremnost dijela oporbe da podrži sudjelovanje Hrvatske u misiji NATO-a u Njemačkoj

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je danas kako ga čudi da ne postoji spremnost dijela stranaka da podrži sudjelovanje Hrvatske u misiji NATO-a u Njemačkoj za obučnu potporu Ukrajini, jer to nije odlazak na bojište i ne postoji opasnost za hrvatske vojnike. 

Na konferenciji za medije nakon sastanka parlamentarne većine, ministar Bačić je komentirao protivljenje oporbe obučnoj potpori pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO misiji NSATU, naglasivši kako ta pomoć ne podrazumijeva odlazak hrvatskih vojnika na bojište u Ukrajinu, već u Wiesbaden u Njemačku, gdje će i ostati.
 
Očekuje da će ipak kod zastupnika u Hrvatskom saboru proraditi osjećaj solidarnosti prema ukrajinskom narodu.
 
Na pitanje je li se razgovaralo s predstavnicima političkih stranaka, posebno onih koji su vezano uz ovu temu suzdržani, Bačić je odgovorio kako službeni niti neslužbeni razgovori još nisu vođeni, međutim, to ne znači da ih neće biti.
 
Dodao je kako je suzdržanost isto kao i odbijanje podrške, odnosno, skrivanje iza suzdržanosti je jednako kao da ste bili protiv.
 
"Ili jesi ili nisi za potporu, za taj vid pomoći davanja stručnih i specifičnih znanja koje hrvatski časnici mogu pružiti na području članice NATO-a, Njemačke, koja nije u pogibelji. Glasovanje je predviđeno za 26. listopada", rekao je Bačić, dodajući kako se nada da će argumente za pomoć prepoznati u političkim strankama koje još dvoje o odluci.
 
Ministar Šipić omalovažavan i prije nego je objavio mjere za demografsku revitalizaciju
Vezano uz objavu ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića, u kojoj kritizira dio medija, Bačić je rekao kako je Šipić bio napadan, kritiziran i omalovažavan i prije nego je objavio mjere za demografsku revitalizaciju Hrvatske, te da je odgovorio dijelu medija i novinara onako kako misli da je primjereno.
 
U komunikaciji u javnosti treba biti pristojan i imati mjeru, istaknuo je Bačić, navodeći kako ne misli procjenjivati je li zbog pojedinih, po njemu, neprimjerenih kritika novinara ili medija, i riječi koje su mu upućene, ministar Šipić primjereno reagirao, ali da je to učinio kao političar i kao čovjek.
 
Napomenuo  je da u izradi Nacionalnog plana stambene politike ministar Šipić i njegovo ministarstvo sudjeluju vrlo aktivno, predlažu i sugeriraju određene mjere, koje bi istodobno bile i demografske mjere, a također, dodao je, Šipić i sam priprema određene mjere i projekte koje će predstaviti.
 
Izvor: HINA/Vlada
 




Pisane vijesti