Bačić obišao novoizgrađene obiteljske kuće na širem zagrebačkom području

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Branko Bačić obišao je u zagrebačkoj okolici tri obitelji kojima su izgrađene zamjenske obiteljske kuće te u Zagrebu dva gradilišta poslijepotresne konstrukcijske obnove višestambenih zgrada.

„Obišli smo useljene kuće na području sjevernog Zagreba u naseljima Adamovec, Prekvršje i Markuševečkom Popovcu gdje smo trima obiteljima uručili ključeve novovoizgrađenih kuća te dvije zahtjevne konstrukcijske obnove u Medulićevoj ulici i na Trgu kralja Tomislava čiji su stanari privremeno iseljeni“, rekao je Bačić.

Ta konstrukcijska obnova stoji više od 1000 eura po četvornom metru stana, odnosno oko 70 do 80 tisuća eura po svakom stanu u višestambenim zgradama.

Takvih je konstrukcijskih obnova na zagrebačkom području gotovo 500, više od 400 zgrada je u postupku konstrukcijske obnove, završeno je 26 zamjenskih obiteljskih kuća, a  29 ih je u izgradnji i trebale bi biti dovršene u idućih nekoliko mjeseci, izvijestio je Bačić.

Napomenuo je da je na zagrebačkom području dovršeno oko 3100 obnova s 34.000 stambenih jedinica i da je dinamika obnove podignuta na vrlo visoku razinu.

Obnovom cijelog bloka zgrada ubrzat ćemo obnovu

Krenulo se u blokovsku obnovu, prije tri tjedna u nekonstrukcijsku obnovu bloka "mali Vatikan", na lokaciji Martićeve, Bauerove, Vlaške i Ratkajevog prolaza s oko 216 stambenih jedinica, rekao je Bačić izrazivši nadu da će radovi biti dovršeni u roku.

Dodao je da je u postupku nabave blok 20 uz višestambenu zgradu u Medulićevoj te projektiranje bloka Vukovićeve u Hebrangovoj ulici.

„Takvim ćemo pristupom, da ne obnavljamo zgradu po zgradu kao na Tomislavcu, nego da se odjednom obnovi cijeli blok s 25 ili više ulaza, ubrzati samu obnovu“, drži Bačić.   

Prema predviđenoj dinamici obnove podrazumijeva se da će se krajem 2026., odnosno početkom 2027. izgraditi zamjenske obiteljske kuće na koje sugrađani imaju pravo obnove, a do kraja 2029. odnosno 2030. završiti cjelokupnu obnovu privatne imovine.

Obnovu zgrada javne nabave iz Fonda solidarnosti i NPOO-a planiramo završiti do kraja 2026.

„Što se tiče obnove zgrada javne namjene iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti planirano je završiti do kraja 2026.“, istaknuo je Bačić.

Upitan je li zadovoljan tempom izgradnje na zagrebačkom području Bačić je podsjetio da kada je došao u Ministarstvo nije bila dovršena niti jedna obiteljska kuća na zagrebačkom ni na petrinjskom području, a sada ih je dovršeno u Zagrebu 26, te da je tijekom 18 mjeseci njegova mandata sveukupno završeno oko 300 zamjenskih obiteljskih kuća.

Dodao je da je do njegova dolaska u Ministarstvo bio dovršen velik broj nekonstrukcijskih obnova, no nisu bili zadovoljni zahtjevnijim konstrukcijskim i izgradnjom obiteljskih kuća te da su učinili sve da se to ubrza. 

„Skratili smo postupke, pojednostavnili dokumentaciju i sada možemo puno brže raditi“, rekao je ministar Bačić.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti