Plenković: Čvrsto stojimo uz Ukrajinu i Ukrajince; cijenimo žrtvu koju podnose za svoju zemlju

U uvodnom obraćanju na početku Sastanka na vrhu Ukrajina - jugoistočna Europa, predsjednik Vlade Andrej Plenković je naglasio kako je Hrvatska jedna od zemalja koja ne odustaje od podrške Ukrajini, kazavši da i danas stoji uz nju i pruža joj punu potporu i pomoć, a tako je bilo od prvog trena ruske invazije, koja traje gotovo tisuću dana.

Na današnjem, trećem ovakvom summitu, govorit ćemo o gospodarskoj podršci i o potpori u vidu vojne pomoći, najavio je premijer, podsjetivši da je Hrvatska ponudila svoju stručnost u području skrbi za veterane, razminiranja i mirne reintegracije te u poslijeratnom razdoblju i u području procesuiranja ratnih zločina.
 
„Primili smo i velik broj prognanika iz Ukrajine, a ovdje je i velik broj djece iz Ukrajine. Susret s njima danas bio je doista dirljiv“, istaknuo je premijer Plenković.
 
Osvrnuo se i na Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Republike Hrvatske i Ukrajine, koji su danas predsjednik Zelenski i on potpisali, rekavši da su time definirali načine na koje Hrvatska može ponuditi potporu Ukrajini kao zemlja koja je pretrpjela ratna stradanja, a primila je puno manju potporu međunarodne zajednice nego što je to danas moguće za Ukrajinu.
 
„I zato sam ponosan što Ukrajini možemo ponuditi takvu potporu i što smo danas organizirali ovaj sastanak na vrhu kao potvrdu naše potpore“, poručio je premijer.
 
Naglasio je kako je doista ponosan i na to što je ovdje velik broj predstavnika zemalja u regiji i šire, uz zahvalu na tome što su došli na sastanak.
 
Naša zajednička deklaracija koju ćemo danas potpisati naglašava nastojanje ove regije, koja se upoznala s ratom, da pruži punu potporu Ukrajini u njenom pristupanju Europskoj uniji zajedno s Moldavijom, a isto tako i s Bosnom i Hercegovinom, istaknuo je premijer Plenković dodavši kako to vidi kao izrazito važan dio dinamike proširenja Europske unije, koje će uslijediti nakon rješenja sukoba s Rusijom.
 
Hrvatska danas uživa privilegije, ali i prima punu odgovornost članstva u EU
 
"Znamo da je jako teško provesti sve reforme koje su potrebne da bi se pristupilo ovom bloku. Zato želimo pohvaliti nastojanje Europske unije i želimo pohvaliti nastojanje Ukrajine na njenom putu prema Europskoj uniji, koja je već podigla standarde demokracije i nastoji provesti predano razne reforme“, ocijenio je premijer Plenković.
 
U procesu proširenja Europske unije sudjeluju mnogi koji su danas ovdje s nama, a mi to proširenje vidimo kao jedan od prioriteta, dodao je.
 
Predsjednik Vlade naglasio je i važnost sigurnosne politike u cijelom tom procesu, koja je također povezana s podrškom Ukrajini, a svjedoči o tome da svi zajedno njegujemo iste vrijednosti.
 
Ukrajina bi trebala pristupiti Europskoj uniji i NATO-u, a borba Ukrajine važna je i za nas koliko i za Ukrajinu, smatra premijer, podsjećajući da Ukrajinci izrazito hrabro brane svoje domove već nekoliko godina.
 
„Svim srcem smo uz njih i cijenimo žrtvu koju podnose za svoju zemlju“, kazao je.
 
Moramo ustati u obranu zajedničkih vrijednosti
 
Obrana protiv ruske agresije nije samo pitanje solidarnosti s Ukrajinom, koja se bori za svoj opstanak, napomenuo je Plenković, već je riječ i o ključnom geopolitičkom interesu za sve.
 
„Nije Rusija samo napala Ukrajinu, već ona potkopava same temelje i načela europskih vrijednosti. Svaka zemlja ima pravo na samoopredjeljenje, ima pravo odabrati svoje partnere i svoju budućnost. To je kamen temeljac demokracije nakon hladnog rata“, poručio je istaknuvši kako bi neosuđivanje Rusije za napad na Ukrajinu ohrabrilo i druge autoritarne režime da učine slično ili isto.
 
U jugoistočnoj Europi ne smijemo dopustiti da se tako nešto događa i moramo ustati u obranu zajedničkih vrijednosti, smatra premijer, navodeći da se koriste razni kanali u nastojanju destabilizacije mira u ovoj regiji, međutim, postoje snažni stupovi na kojima europske demokracije počivaju koji to neće omogućiti.
 
Hrvatska je, dodao je, prošla uspješnu mirnu reintegraciju, stoga može poslužiti kao vrijedan primjer u poslijeratnom razdoblju s Ukrajinom, a pomaganjem Ukrajini ulažemo u, kako je istaknuo, stabilnu i odlučnu budućnost za našu djecu u cijeloj Europi.
 
„Naša odlučna predanost da pružimo potporu Ukrajini trebala bi bez sumnje dovesti do njene pobjede“, zaključio je predsjednik Vlade.
 
Zelenski zahvalio premijeru Plenkoviću na potpori
 
Predsjednik Zelenski zahvalio je premijeru Plenkoviću na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini, kazavši kako današnji sastanak, po treći put u ovom formatu, izrazito puno znači za Ukrajinu.
 
„Hvala Andrej, na ovoj organizaciji, na gostoljubivosti, na tome što ste tako toplo primili naše ozlijeđene vojnike i naše građane koji su prognani iz Ukrajine. Svi vi ovdje danas pokušavate okončati ovaj rat na pravedan način, a to je za nas izrazito važno i cijenimo odnose između naših zemalja“, poručio je Zelenski.



Pisane vijesti