Otvorenje tvornice Jabil potvrda je uspjeha Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

Na svečanosti otvorenja tvornice Jabil u Osijeku čiji dolazak znači 1500 novih radnih mjesta, Plenković je istaknuo da današnji događaj potvrđuje da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem uspio i dodao da se to dogodilo jer je Vlada zajednički, u suradnji sa županijama i gradovima na istoku Hrvatske, u proteklih osam godina krenula u veliki transformativni proces tog dijela zemlje.

„Ravnomjerni regionalni razvoj je konstanta naše politike, koji ne podrazumijeva samo javne investicije i novu i kvalitetniju infrastrukturu, već i privlačenje investitora“, kazao je Plenković.

Dodao je da je dolazak Jabila, kompanije s tradicijom poslovanja dugom 58 godina i 250 tisuća zaposlenih, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i diljem svijeta, na svih pet kontinenata, dokaz toga.

Hrvatska, Slavonija i Osijek promijenili svoj imidž i sliku za investitore

Premijer je istaknuo da je kompanija Jabil, nakon višegodišnjeg procesa biranja destinacije za novu tvornicu i proizvodnju Osijek izabrala u konkurenciji od još 16 drugih destinacija i dodao da to govori o tome da su Hrvatska, Slavonija i Osijek postali atraktivniji, a iskusni ljudi, koji imaju globalnu optiku i znaju gdje im je dobro uložiti, gdje je kvalitetna radna snaga i dobar geostrateški prometni položaj, odabrali su baš Osijek.

Podsjetio je da je Vlada prije osam godina rekla - ''Da, pomoći ćemo Slavoniji, odmah i sad'', te dodao da je u prve tri godine mandata uložila tri milijarde eura u pet slavonskih županija.

Naveo je različita ulaganja posljednjih godina, poput dovršetka koridora 5C, ulaganja u osječku Zračnu luku, u aglomeraciju i sve ono što se odnosi na Dravu, okoliš, poljoprivredu, energetsku infrastrukturu.

Vlada kreirala pozitivne uvjete za one koji žele poslovati u Hrvatskoj

Plenković je kazao da je Vlada kreirala pozitivne uvjete za one koji žele poslovati u Hrvatskoj podizanjem međunarodne ekonomske i financijske reputacije.

Rekao je da Hrvatska ima pravni sustav koji je u potpunosti usklađen s europskom pravnom stečevinom, povoljan porezni sustav otvoren prema investitorima i odličan sustav regionalne karte potpora, koji je stavio fokus na one krajeve, koji su bili u zahtjevnijem položaju što zbog šteta tijekom Domovinskog rata ili pak drugih elemenata koji su ih sprječavali da ostvare brži i veći razvoj.

Otvaranje 1500 novih radnih mjesta

„Dolazak Jabila će otvoriti oko 1500 novih radnih mjesta u prvoj fazi“, istaknuo je Plenković i dodao da je otvorenje tvornice veliki doprinos ekonomskim odnosima između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske i nova poveznica između dvije zemlje.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska dokazala da odgovorno upravlja javnim financijama, vodi politiku uravnoteženog proračuna, smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, koji će prvi put biti ispod 59 posto te je zemlja koja je došla na investicijski kreditni rejting razine A- po dvije od tri svjetske agencije.
„To znači da su naše reference takve da ste nas prepoznali“, zaključio je Plenković, zahvalivši na kraju svima koji su zaslužni da je projekt otvaranja tvornice ostvaren.

Pisane vijesti