Ministrica Vučković o planovima za ublažavanje posljedica klimatskih promjena

Hrvatska će provesti Nacionalni plan obnove prirode kao dio mjera za ublažavanje klimatskih promjena, najavila je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković danas na konferenciji na kojoj je predstavljen Izvještaj o stanju planeta WWF Adria za 2024.

Otvarajući konferenciju ministrica Vučković je upozorila da su klimatske promjene koje se događaju djelomično povezane s djelovanjem čovjeka, te je naglasila važnost održivog razvoja.
 
"Svjetsko gospodarstvo poraslo je četiri puta posljednjih desetljeća, a svjetska trgovina i deset puta. Ali razvoj svjetske trgovine donio je i mnoge blagodati, osobito u pogledu zdravstvene zaštite i obrazovanja", istaknula je Vučković.
 
Razvoj mora biti održiv, dodaje, a Hrvatska u sklopu zelenih strategija Europske unije priprema Nacionalni plan obnove prirode koji će se morati provesti kroz dvije godine od stupanja uredbe na snagu.
 
"Pripremamo i javni  poziv koji će uključivati restauraciju travnjaka, vodotoka, brigu o rijekama. Taj će poziv biti objavljen ove godine, a vrijedan je 75 milijuna eura", najavila je ministrica.
 
U Izvještaju o stanju planeta WWF Adria upozorava kako će tijekom idućih pet godina biti potrebni veliki zajednički napori za rješavanje dvostruke krize, klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti, dok se planet Zemlja približava opasnim prijelomnim točkama koje su ozbiljna prijetnja čovječanstvu.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti