Istraga o nesreći na trajektu Lastovo još traje, po završetku će se poduzeti potrebne mjere

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas, na obilježavanja 40. godišnjice osnutka Fakulteta prometnih znanosti, kako istraga o nesreći na trajektu Lastovo, u kojoj su život izgubila tri mornara, još traje, te da će po njezinom završetku poduzeti potrebne mjere.

Butković se osvrnuo na činjenicu da se u medijima pojavio nacrt završnog izvješća o pomorskoj nesreći na trajektu Lastovo, a u kojem se spominje odgovornost predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte.
 
"Tko god je pustio nacrt izvješća, nije time pomogao otkrivanju istine. Nemam uvid u nacrte niti u rad povjerenstva koje vodi istragu. Kada dobijemo konačno izvješće, poduzet ćemo odgovarajuće korake", poručio je.
 
Naglasio je važnost provođenja upravne istrage u svim slučajevima pomorskih nezgoda, bez obzira na njihovu težinu, dodavši kako i najnoviji incident s padom rampe na trajektu Supetar ukazuje na mogući sustavni problem.
 
Istraga će pokazati postoje li nepravilnosti u sustavu upravljanja sigurnošću, rekao je, navodeći kako je nemoguće da takav sustav ne postoji, jer on mora biti implementiran, a kako funkcionira, kaže, vidjet ćemo kada završi istraga.
 
Na pitanje o potencijalnoj smjeni Davida Sopte, Butković je rekao da treba pričekati konačno izvješće, a tada će se razgovarati o odgovornosti, dodajući da se procedura mora poštovati.
 
Potvrdio je da resorno ministarstvo provodi upravnu istragu prema Pomorskom zakoniku, i da u ovoj fazi ne može davati spekulativne odgovore o kaznenoj odgovornosti jer to istražuje Državno odvjetništvo.
 
Osvrnuo se i na najnoviji, jučerašnji incident pada rampe na trajektu Supetar, istaknuvši kako će, čim konačno izvješće bude dostupno, poduzeti sve potrebne korake, ako se utvrdi odgovornost.
 
"Istraga je još uvijek u tijeku, a kada budem imao konačno izvješće, moći ću više komentirati. Moja je dužnost osigurati neovisnost istrage, bez vanjskog utjecaja", rekao je Butković.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti