Glavina: Vlada spremna pomoći u izgradnji i rekonstrukciji stadiona u Zagrebu i Splitu

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina izjavio je danas kako je Vlada spremna pomoći u rekonstrukciji i izgradnji stadiona u Splitu i u Zagrebu, te je u tu svrhu osigurala sredstva ove godine u iznosu od gotovo 14 milijuna eura, za koja procjenjuje da su dostatna, međutim, ako budu potrebna i veća sredstva, Vlada će ih osigurati.

"Mi smo kao Vlada pokazali otvorenost i spremnost da pomognemo u rekonstrukciji i izgradnji stadiona u Splitu i Zagrebu kako bi naši građani imali prilike uživati u nogometnim predstavama i kako bi naša nacionalna reprezentacija mogla imati svoj stadion u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a to smo proveli kroz nekoliko postupaka - kroz Zakon o sportu, zatim proglašenjem stadiona građevinama od nacionalnog interesa, te osiguravanjem proračunske stavke kroz koju smo osigurali sredstva u tu namjenu", izjavio je ministar Glavina.
 
Dodao je kako je Vlada ove godine osigurala nešto manje od 14 milijuna eura za tu namjenu, te je raspisan javni poziv kojim su financijska sredstva stavljena na raspolaganje Zagrebu i Splitu, napomenuvši kako Split s Poljudom i Zagreb s Maksimirom nisu u istoj situaciji.
 
Grad Split se javio na natječaj i zatražio sredstva u malo većem iznosu od ovog koji je dodijeljena, ali ovo su bila opravdana sredstava, istaknuo je Glavina, to su sredstva za izradu projektne dokumentacije, i mi smo vrlo rado, jer je to na tragu naše strategije sufinanciranja ulaganja u stadione na Poljudu i Maksimiru, odobrili ova sredstava.
 
U Zagrebu je drugačija situacija, ističe ministar, jer je tu izvjesno da se rekonstrukcija ne može raditi, nego će se graditi novi stadion, stoga smo imali nekoliko rundi ozbiljnih razgovora s Gradom Zagrebom na tu temu.
 
„Podsjetit ću da je Vlada napravila odlučne korake da se to pomakne s mjesta, sudjelovali smo i posredovali u dogovoru da se očisti imovinsko-pravna situacija, da se sve uredi u dogovoru s Crkvom, tako da to nedvojbeno i neosporno bude vlasništvo Grada Zagreba, kako bi on mogao biti investitor", kazao je Glavina.
 
Što se sada tiče samog dogovora, dodaje, mi smo u ozbiljnijim fazama razgovora i sada je na Gradu Zagrebu da odluči koji model financiranja želi odabrati kao najprihvatljiviji model.
 
„Mi smo tu otvoreni za različite opcije i modele koji su na stolu, mi smo kao Vlada spremni sudjelovati  na svaki mogući način kada Grad Zagreb odluči u kojem smjeru ići i to ćemo tada podijeliti s javnosti", navodi ministar, kazavši kako je Vlada ove godine namijenili nešto manje do 14 milijuna eura, točnije 13,7 milijuna eura, a sljedeće godine će osigurati, kako je rekao, minimalno isti takav, a ako bude potrebno i veći iznos, s ciljem poticanja i Splita i Zagreba da se krene u realizaciju ovih projekata.
 
Kada postignemo dogovor oko gradnje novog stadiona bit će potrebna veća sredstva i onda će se sukladno tome napraviti financijska alokacija i dogovor, najavio je Glavina, i dodao kako je Vlada osigurala sredstva za koja procjenjuje da će biti dostatna za realizaciju ovih investicija, međutim, ono što je bitno je da gradovi imaju spremne projekte s građevinskim dozvolama i sa zahtjevima za plaćanje za rekonstrukciju i obnovu.
 
Izvor: HINA/Vlada
 

Pisane vijesti