Predsjednik Vlade RH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH složili se u vezi CEFTA-e

Predsjednik Vlade RH dr.sc. Ivo Sanader i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwartz Schilling sastali su se u subotu navečer u Mostaru, što je bio prvi susret Schwartza Schillinga s nekim od inozemnih državnih čelnika otkako je nedavno preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH.

MOSTAR, 11. veljače 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade RH dr.sc. Ivo Sanader i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwartz Schilling sastali su se u subotu navečer u Mostaru, što je bio prvi susret Schwartza Schillinga s nekim od inozemnih državnih čelnika otkako je nedavno preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH.

Sanader i Schwartz Schilling su u Mostar pozvani kao gosti svečanosti "Večernjakov pečat 2005" koju organizira bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista i na kojoj se proglašavaju osobe i događaji godine.

Sanader je rekao kako je s visokim predstavnikom razgovarao o nedavnom prijedlogu Europske komisije o stvaranju slobodne trgovinske zone pet zemalja jugoistočne Europe te da mu je predložio da se sve zemlje jugoistočne Europe uključe u CEFTU.

"Predložio sam Schillingu da se u CEFTU uključe BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija, Albanija i Moldova, a Schilling je podržao tu ideju", kazao je Sanader dodajući kako je CEFTA "sjajna organizacija za treniranje za ulazak novih zemalja u Europsku uniju" kao što je to bio slučaj sa Slovenijom ili Mađarskom.

Schwartz Schilling je rekao kako "potpuno podržava Sanaderov prijedlog" i najavio kako će idućeg tjedna u Bruxellesu razgovarati s povjerenikom za proširenje Europske unije Olijem Rehnom o Sanaderovu prijedlogu.

Sanaderov prijedlog, po riječima Schwartza Schillinga, jedini je put koji treba razvijati i u okviru njega jačati instrumente suradnje zemalja jugoistočne Europe.

Christian Schwartz Schilling naglasio je kako je čestitao Sanaderu što je Republika Hrvatska pod njegovim vodstvom dobila status pregovarača za članstvo u EU. "To je jedno od najvećih dostignuća za regiju", dodao je.

BiH treba biti partner u odnosu s Republikom Hrvatskom, rekao je Schwartz Schilling i naglasio da će on, kao visoki predstavnik, pomagati u takvim partnerskim procesima. Kazao je kako će svoje bonske ovlasti koje mu omogućuju provedbu odluka i intervencije u BiH, koristiti samo u iznimnim slučajevima ako u BiH bude ugrožen mir, ili u slučaju nesuradnje s Haagom.

Bonske ovlasti omogućuju visokom predstavniku samostalno donošenje odluka o smjeni i najviših državnih dužnosnika u BiH, a te ovlasti koristio je njegov prethodnik Pady Ashdawn.

Sanader je pozdravio obećanje Schwartza Schillinga da će bonske ovlasti u BiH koristiti samo u iznimnim prilikama.

Sanader i Schwartz Schilling razgovarali su i o ustavnim promjenama u BiH.

"Schilling se sa mnom složio kako u ustavnim promjenama treba sačuvati ravnopravnost sva tri naroda, osigurati funkcioniranje institucija BiH", rekao je Sanader i dodao kako u BiH "ne može biti ustavnih promjena u kojima bi Hrvati izgubili suverenost, konstitutivnost i ravnopravnost".

Odgovarajući na pitanje novinara o bijegu optuženih, ili osuđenih Hrvata iz BiH, kao što je to bio slučaj s Antom Jelavićem, Sanader je kratko kazao kako će Republika Hrvatska u takvim slučajevima postupati u skladu s vladavinom prava.

Sanader je ponovio kako Republika Hrvatska i BiH imaju najdužu međudržavnu granicu u Europi i naglasio kako će Republika Hrvatska nastaviti politiku razvoja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa s BiH. Usto, Sanader je istaknuo kako je RH spremna svojim iskustvima pomoći BiH u pregovorima o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji su nedavno počeli.



Pisane vijesti