Predsjednik Vlade na proslavi Dana grada Bjelovara

U Bjelovaru se danas u nazočnosti najviših državnih dužnosnika obilježava Dan grada u spomen na dan kad su prije 14 godina postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile vojarnu JNA, zaplijenivši oklopno oružje i tenkove, što je omogućilo napredak hrvatskih snaga na brojnim bojišnicama.

BJELOVAR, 29. rujna 2005. (Hina) - U Bjelovaru se danas u nazočnosti najviših državnih dužnosnika obilježava Dan grada u spomen na dan kad su prije 14 godina postrojbe Hrvatske vojske i policije oslobodile vojarnu JNA, zaplijenivši oklopno oružje i tenkove, što je omogućilo napredak hrvatskih snaga na brojnim bojišnicama.

Među gostima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća i Poglavarstva bili su predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader. Gradonačelnica Đurđa Adlešić podsjetila je na brojna ulaganja u gradnju komunalne infrastrukture, industrijskih zona i školskih zgrada.

U Bjelovaru se gradi zgrada za četiri srednje škole vrijedna 73 milijuna kuna, što je najveće ulaganje u školstvo u Hrvatskoj, a trebala bi biti gotova do školske godine 2007./2008., rekla je Adlešić na svečanoj sjednici.

Predsejdnik Mesić je čestitao Dan grada i istaknuo da sva područja u Hrvatskoj stradala u ratu trebaju očekivati državnu pomoć.

Premijer Sanader je rekao da se Bjelovar nalazi na vrlo važnu prometnom smjeru, zbog čega se gradi brza cesta Zagreb - Bjelovar - Virovitica, što će ubrzati gospodarski razvoj. Dodao je kako se sada gradi obilaznica kod Vrbovca duga 15 kilometara i vrijedna 350 milijuna kuna, a istodobno se izrađuju projekti za nastavak trase prema Bjelovaru. Sanader je napomenuo kako se Vlada zauzima za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija.

Gosti su nakon svečane sjednice Gradskog vijeća i Poglavarstva obišli gradilište srednjoškolskog centra u koji država ulaže 80 posto novca te Bjelogosrsko-bilogorska županija i grad Bjelovar po 10 posto.

Ministar znanosti, prosvjete i športa Dragan Primorac ocijenio je da je to idealan omjer financiranja. Rekao je da je cilj predviđen projektom Svjetske banke hrvatski obrazovni sustav do 2010. učiniti konkurentnim, što se ne može samo promjenama u sustavu ako se ne grade objekti. Iz zajma te banke idućih će se godina za školstvo izdvojiti sto milijuna kuna, a kako je napomenuo, u hrvatskom školstvu se grade 144 objekta.

Gosti su obišli negdašnju vojarnu tzv. JNA u središtu grada, spomenik kulture nulte kategorije iz 18. stoljeća, u obnovu koje su uložena 24 milijuna kuna. U nju će se uskoro useliti gradska uprava, koja je do sada bila podstanar, te visoko učilište, a poslovni su prostori ponuđeni poduzetnicima.

Proslava Dana grada nastavlja se popodne mimohodom pobjednika, u kojem će građani, branitelji i gradski čelnici propješačiti do Barutane, bivšeg skladišta oružja tzv. JNA, gdje je u oslobađanju grada poginulo 13 bjelovarskih branitelja.



Pisane vijesti