Vukelić i Deiss: Veliki potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Švicarske

Hrvatska i Švicarska imaju dobru gospodarsku suradnju, no postoji veliki potencijal za njeno poboljšanje, kako za povećanje na području robne razmjene i usluga, tako i ulaganja, istaknuli su danas hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i švicarski ministar gospodarstva Joseph Deiss nakon razgovora u Banskim dvorima.

ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska i Švicarska imaju dobru gospodarsku suradnju, no postoji veliki potencijal za njeno poboljšanje, kako za povećanje na području robne razmjene i usluga, tako i ulaganja, istaknuli su danas hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i švicarski ministar gospodarstva Joseph Deiss nakon razgovora u Banskim dvorima.

Hrvatska i Švicarska imaju dobre gospodarske odnose, no iznos robne razmjene od 280 milijuna dolara u prošloj godini ne smatramo dovoljnom, jer postoje daleko veće mogućnosti, istaknuo je hrvatski ministar gospodarstva.

Hrvatska u robnoj razmjeni sa Švicarskom bilježi deficit i u prošloj je godini hrvatski izvoz iznosio oko 80 milijuna dolara, dok je uvoz iz Švicarske bio oko 200 milijuna dolara.

No, ministar Vukelić ističe kako je prošle godine zabilježen izuzetno visok rast, za 90 posto hrvatskog izvoza u Švicarsku, dok je uvoz istodobno porastao za 10 posto.

Želimo nastaviti taj pozitivni trend, iako je osnovna zadaća povećati ukupnu robnu razmjenu, naglašava Vukelić.

Razgovaralo se i o mogućnostima povećanja švicarskih ulaganja u Hrvatsku koja su, napominje Vukelić, u proteklom razdoblju, unatoč pozitivnim primjerima ulaganja u primjerice cementaru Koromačno, tvornicu stakla Vetropack Stražu u Humu na Sutli, bila mala.

Želimo ohrabriti ulagače iz Švicarske na ulaganja u području turizma, te posebice u proizvodnju, kazao je Vukelić koji u narednim godinama očekuje značajno veća ulaganja švicarskih tvrtki u Hrvatsku.

Švicarski ministar gospodarstva Deiss ističe kako su kod ulaganja važna pitanja pravne sigurnosti, uređenosti zemljišnih knjiga, administrativnih postupaka.

U razgovoru s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom Vukelićem, Deiss je kaže saznao da je Hrvatska poduzela brojne napore kako bi provela reforme na tim područjima.

Očekujem da će Hrvatska i u narednom razdoblju stvoriti još bolje uvjete za ulaganja, a time i za ulagače iz Švicarske, istaknuo je.

Poticanju ulaganja i povećanju robne razmjene, složili su se Vukelić i Deiss, doprinijet će i hrvatsko-švicarska poslovna udruga.

Iz Švicarsko-hrvatske gospodarska udruga (SCBA) priopćili su pak da su ministru Deissu i članovima švicarske gospodarske misije predstavili svoje aktivnosti i ciljeve u promicanju i širenju gospodarske suradnje dviju zemalja. Ta je udruga osnovana krajem ožujka 2005. godine, a svojim tvrtkama-članicama i njihovim predstavnicima, uz ostalo, pruža mogućnost neposrednog susreta s najznačajnijim ljudima švicarskog gospodarstva.



Pisane vijesti