Uoči obljetnice "Oluje" Kosor posjetila branitelje oboljele od PTSP-a

Uoči 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas u Kliničkoj bolnici Dubrava branitelje oboljele od PTSP-a i zahvalila im u ime Vlade na doprinosu u oslobođenju Hrvatske.

ZAGREB, 2. kolovoza 2005. (Hina) - Uoči 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila je danas u Kliničkoj bolnici Dubrava branitelje oboljele od PTSP-a i zahvalila im u ime Vlade na doprinosu u oslobođenju Hrvatske.

"Došla sam uoči 10. obljetnice 'Oluje' podijeliti s vama svečano ozračje i reći vam da niste zaboravljeni", rekla je Kosor oboljelim braniteljima koji se liječe na Odjelu za psihijatriju Regionalnog centra za psihotraumu.

Kosor, koja obnaša i dužnost ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, obećala je u ime Vlade da će činiti sve da se branitelji "što prije vrate iz rata u duši i da nitko ne zaboravi doprinos i poteškoće s kojima se susreću".

Zajedno se možemo boriti protiv zaborava i nikome nećemo dopustiti revidiranje slavne hrvatske povijesti, kazala je Kosor, ustvrdivši da je "Oluja" bila osloboditeljska akcija, a Domovinski rat pravedan.

U ime branitelja zahvalio je predsjednik terapijske zajednice Zvonimir Velcl, dok su neki od branitelja iznijeli poteškoće s kojima se susreću u ostvarivanju svojih prava.

Kosor je rekla da će se sve prepreke nastojat što prije ukloniti. Podsjetila je da su u novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja ugrađene odredbe za branitelje oboljele od PTSP-a te da je i rok u kojem se braniteljima priznaje oboljenje od te bolesti produljen na deset godina.

Na novinarski upit kada će biti gotov registar hrvatskih branitelja, što je već u nekoliko navrata bilo najavljeno, ali ne i ostvareno, Kosor je odgovorila će registar biti gotov u rujnu. Kroz Regionalni centar u Dubravi od 1996. prošlo je na stotine branitelja oboljelih od PTSP-a i drugih duševnih bolesti, a pojedini i po nekoliko puta. Ovisno o tretmanu, u bolnici ostaju od tjedan do mjesec dana. Iako ih se većina vrati u normalan život, ni jedan veteran ne izliječi se do kraja jer se neki simptomi znaju dugo rastezati, rekao je liječnik s Odjela za psihijatriju Zlatko Tomić.



Pisane vijesti