Premijer Sanader: Stoiber podupire pregovore Hrvatske s EU-om

Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber i dalje pruža punu potporu pregovorima Europske unije (EU) s Hrvatskom o njezinu punopravnom članstvu u Uniji, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak nakon sastanka s Edmundom Stoiberom u bavarskome gradu Bayreuthu.

BAYREUTH, 25. srpnja 2005. (Hina) - Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber i dalje pruža punu potporu pregovorima Europske unije (EU) s Hrvatskom o njezinu punopravnom članstvu u Uniji, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak nakon sastanka s Edmundom Stoiberom u bavarskome gradu Bayreuthu.

Sanader, koji na poziv bavarskog premijera u Bayreuthu boravi na otvorenju Festivala Richarda Wagnera, izjavio je glede skeptičnog stajališta CSU-a u svezi s proširenjem Unije da je ulazak Bugarske, Rumunjske i Hrvatske u EU nešto čemu se Edmund Stoiber ne protivi.

"Očekujem vrlo zanimljivu jesen što se tiče pregovora", izjavio je hrvatski premijer te dodao da se najprije očekuju rezultati prijevremenih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

"Ja sam optimist što se tiče jeseni i početka pregovora s Europskom unijom", zaključio je Sanader.

Demokršćanska unija stranaka CDU-CSU, prema svim pokazateljima, bit će pobjednik parlamentarnih izbora koji bi se trebali održati 18. rujna.

Na sastanku u zgradi Muzeja Richarda Wagnera, osim Stoibera i Sanadera, bili su i njemački predsjednik Horst Koehler te portugalski predsjednik Jorge Sampaio.

Sanader u Bayreuthu boravi kao gost bavarskog premijera Stoibera, a Sampaio kao gost njemačkog predsjednika Koehlera. Sanader i Sampaio jedini su strani državnici koji su nazočni svečanom otvorenju 94. festivala Richarda Wagnera.

Festival Richarda Wagnera otvoren je u ponedjeljak petosatnom operom "Tristan i Izolda". Trajat će do 28. kolovoza, a karte su za sve predstave rasprodane godinama unaprijed.



Pisane vijesti