Sanader: Otvaranje autoceste Zagreb-Split ostvarenje hrvatskog sna

Nedjeljno, svečano otvorenje 380 kilometara duge autoceste Zagreb-Split ostvarenje je velikog hrvatskoga sna, istaknuo je danas premijer Ivo Sanader koji je sa sjednice Vlade poručio da je sve spremno za taj svečani čin.

ZAGREB,23. lipnja(Hina) - Nedjeljno, svečano otvorenje 380 kilometara duge autoceste Zagreb-Split ostvarenje je velikog hrvatskoga sna, istaknuo je danas premijer Ivo Sanader koji je sa sjednice Vlade poručio da je sve spremno za taj svečani čin.

To je povijesni, općehrvatski projekt na koji svi možemo biti ponosni, rekao je premijer, napominjući da je projekt završen nekoliko dana prije roka.

Zahvalio je svim naraštajima hrvatske politike, od Savke Dabčević-Kučar, koji su govorili o potrebi izgradnje te autoceste koja bi povezala hrvatski kontinent i Jadran, ostvarila snove više
naraštaja, a koja u komunizmu nije mogla biti izgrađena.


I ministar prometa Božidar Kalmeta potvrdio je da je sve spremno za svečano otvaranje svih 380 kilometara autoceste.

Autocesta će za sve korisnike biti raspoloživa od ponedjeljka, rano ujutro, rekao je ministar.

Građani će u nedjelju, objašnjeno je novinarima, normalno voziti po do sada u promet puštenim dionicama, a od ponedjeljka i dionicom Pirovac-Vrpolje koja je posljednja završena.

Za cijelu autocestu trebat će izdvojiti 157 kuna cestarine.

Premijer i ministar zahvalili su svima koji su radili na autocesti -građevinarima, projektantima, inženjerima itd.

Nedjeljna će svečanost, rečeno je, početi u podne na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a završiti navečer na splitskoj Rivi, svečano otvaranje bit će na mostu preko Krke kod Skradina.

Na svečanost je pozvan i gospodin Miletić, široj javnosti poznat kao čovjek koji je cjelokupnu ušteđevinu darovao za izgradnju autoceste Zagreb-Split, rekao je Kalmeta.

Ministar kaže i da će brojni estradni izvođači na nedjeljnoj svečanosti nastupiti uz skromne honorare.

Kalmeta je izvijestio da se nastavljaju radovi i na drugim autocestama u Hrvatskoj - do konca 2008. od Zagreba do Rijeke putovat će se autocestom u punom profilu, u gradnji su dionice Županja-granica SiCG, zatim Split-Ploče, do konca godine trebaju početi radovi na dionici Zagreb-Lekenik (prema Sisku) itd.

Vlada je, osim toga, danas dala suglasnost Hrvatskim autocestama da sklope ugovor o financiranju izgradnje Splitske obilaznice s Europskom investicijskom bankom u iznosu od 60 milijuna eura.

Radi se, pojasnio je ministar Kalmeta, o izgradnji četverotračne ceste od Kaštel Sućurca do Dugog Rata i zaobilaznici Omiša, a što bi trebalo smanjiti nesnosne gužve u turističkoj sezoni.

Kalmeta je također izvijestio da visina cestarina na hrvatskim autocestama ostaje ista - za prvu skupinu, odnosno osobna vozila iznosi 40 lipa po kilometru, a na dionici Rijeka-Rupa 38 lipa.

Sustav naplate omogućit će da vozač koji karticu uzme u Lučkom, plaća samo jednom karticom, neovisno gdje će izaći i što koristi cestu dvaju koncesionara.

Ministar demantira da su hrvatske cestarine najskuplje, navodi da su iste kao i u Sloveniji, niže od talijanskih i francuskih.

Radi se, kaže, na uvođenju jeftinijih, zimskih tarifa, a od jeseni se planira uvesti i bezkontaktni prolaz, odnosno telepasing.



Pisane vijesti