Vlada: Manji broj obveznika javne nabave

Izmjenama Zakona o javnoj nabavi, koje je danas utvrdila Vlada, znatno će se smanjiti broj obveznika toga zakona, a Vlada će u roku dva mjeseca od prihvaćanja izmjena popisati obveznike zakona.

ZAGREB, 9. lipnja 2005.(Hina) - Izmjenama Zakona o javnoj nabavi, koje je danas utvrdila Vlada, znatno će se smanjiti broj obveznika toga zakona, a Vlada će u roku dva mjeseca od prihvaćanja izmjena popisati obveznike zakona.

Izmjene predviđaju da tvrtke, bez obzira je li im vlasnik država ili lokalna jedinica, neće podlijegati zakonu, pod uvjetom da na tržištu obavljaju komercijalne djelatnosti radi dobiti.

Javno bi nadmetanje prestalo biti osnovni način nabave pa bi svi ostali načini, npr. po pozivu ili izravnom pogodbom, bili ravnopravni.

Vlada bi pak izgubila pravo utvrđivati poseban interes radi kojega neki subjekti nisu morali prolaziti postupak javne nabave.

Sužavanje izuzeća obuhvatilo bi i međusobne nabavke između tvrtki u državnom vlasništvu, pa bi i za njih vrijedilo načelo javne nabave, kao i za poštanske i usluge javnog prometa.

Naručitelji bi i dalje imali pravo nabave izravnom pogodbom, a za to im više ne bi trebala prethodna suglasnost Ureda za javnu nabavu. Uvjet je javna objava pogodbe i puna kontrola javnosti.

Kod određivanja ekonomski najpovoljnije ponude, naručitelj bi osim cijene mogao primjeniti i dodatne kriterije, kao što su kvaliteta, troškovi održavanja, mogućnost servisiranja i sl.

Koncesioniranje svih brodskih linija glavna je novost koju donosi prijedlog Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Koncesije će se dodjeljivati javnim natječajem, koje će za državne linije raspisivati resorno ministarstvo, za županijske njihovo poglavarstvo, a za lokalne općinske ili gradske vlasti.

Vlada, kaže ministar prometa i mora Božidar Kalmeta, želi bolje usluge, sigurniju plovidbu i konkurenciju, a u konačnici ukidanjem monopola i jeftiniji prijevoz.

Na 46 redovnih pomorskih linija godišnje se preveze oko 10 milijuna putnika, uglavnom brodovima Jadrolinije, a još 10 brodara obavlja javni prijevoz na 13 linija.

Novosti koje planira Vlada trebale bi smanjiti dotacije države koja linijski prijevoz godišnje podupire s oko 300 milijuna kuna.

Vlada također namjerava okrupniti distributere plina kojih je sada 38, pa izmjenama Zakona o tržištu plina predviđa da će koncesiju za distribuciju plina moći dobiti samo distributeri koji godišnje prodaju najmanje 15 milijuna kubika.



Pisane vijesti