Predsjednik Vlade Sanader: Hrvatska će odgovoriti na BiH mjere

Predsjednik Vlade Ivo Sanader najavio je danas da će Hrvatska razmisliti o protumjerama ne bude li BiH poštovala Ugovor o slobodnoj trgovini, te da će taj problem biti temom i u Bruxellesu.

ZAGREB,15. travnja(Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader najavio je danas da će Hrvatska razmisliti o protumjerama ne bude li BiH poštovala Ugovor o slobodnoj trgovini, te da će taj problem biti temom i u Bruxellesu.

Ako se BiH ne bude držala slova Ugovora, europskih standarda kojima teži, Hrvatska će znati naći protumjere kojima će zaštiti svoje gospodarstvo, rekao je Sanader novinarima u Karlovcu, komentirajući najave da bi BiH mogla ponovno uvesti carine na neke proizvode iz Hrvatske.

Sanader je najavio da će se o tom problemu razgovarati ne samo bilateralno, nego i Bruxellesu.

Onaj tko ima ambicije ići u EU, taj se mora pridržavati europskih standarda, naglasio je premijer, poručivši da Vijeće ministara BiH ne primjenjuje te europske standarde.

Sanader kaže da razumije zabrinutost Vijeća ministara BiH o visokom vanjskotrgovinskom deficitu s Hrvatskom, ali i dodaje da Hrvatska ima visok deficit s nekim drugim zemljama, pa ne poduzima mjere za kakve se odlučila BiH.

Sanader je novinarima rekao i da je ministra poljoprivrede Petra Čobankovića zadužio da o problemima razgovora sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Dokom.

U ožujku ove godine BiH je jednostrano uvela carine na mlijeko i mliječne proizvode i meso i mesne proizvode iz Hrvatske, iako je odluka u suprotnosti sa Sporazumom o slobodnoj trgovini dviju zemalja. Po pisanju hrvatskih i BiH medija koji se pozivaju na neslužbene izvore, Vijeće ministara BiH ovih dana navodno priprema zaštitne mjere koje bi se odnosile na uvoz kave, cigareta nafte i drugih visokotarifnih roba iz Hrvatske.



Pisane vijesti