Vlada: Inicijativa za skraćivanje roka za liječničke preglede za oružje

Hrvatska Vlada suglasila se danas da treba izmijeniti Zakon o oružju, pogotovo skratiti rok za obavljanje liječničkih pregleda za dozvolu za oružje.

ZAGREB,31. ožujka(Hina) - Hrvatska Vlada suglasila se danas da treba izmijeniti Zakon o oružju, pogotovo skratiti rok za obavljanje liječničkih pregleda za dozvolu za oružje.

I najnoviji tragični slučaj u Petrinji pokazuje da je sadašnji rok za preglede svakih 10 godina predugačak, kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je i predložila izmjene .

Kosor je ponovila poziv svim hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP-a da vrate oružje.

Izmjene Zakona o oružju inicirane su u okviru osnivanja Nacionalnog povjerenstva za oružje i streljivo, čiji je predsjednik Tomislav Vidošević, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija.

Povjerenstvo bi uz ostalo imalo zadaću donošenja nacionalne strategije za pitanja oružja i streljiva, kontrolu nabave, posjedovanja i proizvodnje oružja, itd.

Vlada je danas donijela i Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., kojeg su pokrenuli Svjetska banka i Institut Otvoreno društvo.

Romi su najveća nacionalna manjina u Europi, podsjetio je premijer Ivo Sanader, a predstojnica Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner najavila je da će EU osnovati i Odjel za Rome u Bruxellesu.

Za provedbu Akcijskog plana Hrvatska će u idućih 10 godina osigurati oko 60 milijuna kuna, a EU će joj kroz Phare program u 2006. pomoći sa 2,6 milijuna eura, a godinu poslije sa 5 milijuna.

Tim sredstvima uglavnom će se rješavati problemi romske populacije u obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i stanovanju.

Naime, na visokim učilištima u Hrvatskoj studira svega 14 studenata koji se deklariraju kao Romi, svega 7 posto romskih osnovnoškolaca upisuje i srednju školu, a uspješno je završi svega 3,5 posto.

Vlada je izrazila zadovoljstvo radom Savjeta za nacionalne manjine, koji je u prošloj godini raspolagao sa 22 milijuna kuna, a ove godine iz proračuna će dobiti oko 10 posto više.

Prihvaćen je i Nacionalni program informacijske sigurnosti u Hrvatskoj i njegov provedbeni plan za ovu godinu.



Pisane vijesti