Hrvatska i Makedonija očekuju pozivnicu za NATO do kraja 2006.

Hrvatska i Makedonija imaju zajedničke strateške interese, približavanje Europskoj uniji i Sjevernoatlantskome savezu i očekuju da će do kraja 2006. dobiti pozivnicu za NATO jer će to biti korisno za cijelu regiju, rekli su u utorak u Zagrebu hrvatski i makedonski premijer.

ZAGREB, 29. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska i Makedonija imaju zajedničke strateške interese, približavanje Europskoj uniji i Sjevernoatlantskome savezu i očekuju da će do kraja 2006. dobiti pozivnicu za NATO jer će to biti korisno za cijelu regiju, rekli su u utorak u Zagrebu hrvatski i makedonski premijer.

"Hrvatska, Makedonija i Albanija, tzv. grupa 3, očekuju pozivnice za NATO do kraja 2006.", rekao je premijer Ivo Sanader nakon sastanka s makedonskim premijerom Vladom Bučkovskim koji je u službenome posjetu Hrvatskoj.

Hrvatski premijer makedonskom je kolegi čestitao na predaji odgovora na upitnik Europske komisije i izrazio želju Hrvatske da Makedonija što prije počne pristupne pregovore s Europskom unijom.

Premijer Bučkovski izrazio je želju da Hrvatska počne pristupne pregovore do kraja lipnja, za luksemburškoga predsjedanja Unijom.

Prema njegovim riječima, "ne treba imati iluzija da bi usporavanje tempa jedne zemlje drugima moglo pomoći da je stignu u približavanju Europskoj uniji".

"Kad jedna zemlja prijeđe taj put, ona ga trasira za druge zemlje i olakšava im ga", rekao je makedonski premijer.

Dvojica premijera najavila su skoro potpisivanje hrvatsko-makedonskoga ugovora o zdravstvenoj suradnji i ugovora o suradnji u kulturi za trogodišnje razdoblje od 2005. do 2007.

Premijeri će kasnije u utorak posjetiti Hrvatsku gospodarsku komoru i ondje se obratiti gospodarstvenicima.

"Gospodarska suradnja nije na zadovoljavajućem stupnju iako postoje sve pretpostavke da bude bolja", rekao je hrvatski premijer.

Makedonski je premijer najavio dolazak na Forum Crans Montana koji će se sredinom travnja održati u Zagrebu.



Pisane vijesti