Predsjednik Sanader nezadovoljan odgodom, zadovoljan usvajanjem pregovaračkog okvira

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo zbog odluke o odgodi pristupnih pregovora Hrvatske i EU, ali istaknuo da je zadovoljan što je usvojen pregovorački okvir.

BRUXELLES, 16. ožujka(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo zbog odluke o odgodi pristupnih pregovora Hrvatske i EU, ali istaknuo da je zadovoljan što je usvojen pregovorački okvir.

"Naravno da ne mogu biti zadovoljan što pregovori ne počinju u četvrtak, ali izražavam zadovoljstvo što je usvojen pregovački okvir. Naime, i to je bilo upitno i čak se govorilo da se Hrvatsku može povezati sa scenarijem za jednu drugu zemlju", rekao je premijer Sanader u Bruxellesu nakon što je Vijeće EU-a odlučilo odgoditi pregovore, ne određujući novi datum.

"Očekivali smo da će pregovori započeti 17. ožujka jer je Hrvatska ispunila ono što se od nje tražilo, a to je puna suradnja s Hagom".

Prema Sanaderu, europski ministri vanjskih poslova nisu zaključili "da Hrvatska nije učinila sve (u slučaju Gotovina), nego da nema konsenzusa oko toga".

Hrvatski je premijer rekao da je više zemalja članica bilo za početak pregovora, nego onih koje su bili protiv.

"Izražavam zadovoljstvo što je veći broj zemalja govorio 'za' Hrvatsku od onih koji su bili protiv. To je suprotno od onoga što je bilo ovih dana u nekim medijskim nagađanjima".

Sanader je rekao da je "sedam zemalja bilo za Hrvatsku, četiri-pet protiv i još nekoliko za, ali neutralno".

Ranije je objavljeno iz nekoliko diplomatskih izvora da je za Hrvatsku bilo osam zemalja - Austrija, Mađarska, Slovenija, Slovačka, Cipar, Malta, Irska i Litva, a da je većina ostalih bila protiv. Bilo je i glasina da se i Slovačka svrstala na stranu protivnika, ali je to kasnije demantirano.

Hrvatski premijer je rekao da se u sljedećem razdoblju neće povećati napori na rješavanju slučaja Gotovina. "I dalje ćemo nastaviti s istim intenzitetom, nemamo što pojačati jer u potpunosti surađujemo s Hagom".

"Suradnja je već dokazana i samo je pitanje kako to tko vidi. Luksemburški premijer Jean Claude Juncker danas mi je potvrdio da pona suradnja ne znači da Gotovina u Haagu", rekao je Sanader.

Sanader smatra da odluka Vijeća neće pojačati euroskepticizam u Hrvatskoj, ali neće pridonijeti ni njegovu slabljenju. On je za predstojeće razdoblje najavio intenzivno diplomatsko lobiranje.

"Čeka nas nekoliko vrlo intenzivnih dana diplomacije, ja već idući tjedan idem u Bruxelles, na sastanak čelnika Europske pučke stranke (EPP). Ohrabrujuće je da imamo EPP iza sebe, ali i niz zastupnika socijalističkih stranaka.

Na novinarsku zamolbu da komentira procjene HSP-a da će negativna odluka Vijeća ministara uroditi prijevremenim izborima u Hrvatskoj, Sanader je kratko odgovorio: "Što se babi htilo, to se babi snilo".



Pisane vijesti