Predsjednik Sanader: Odgoda pregovora nije politički neuspjeh

Premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu za HTV-ov Dnevnik plus kako odgodu početka pristupnih pregovora s EU-om ne smatra političkim neuspjehom, već manjom stankom u procesu približavanja zemlje Europskoj uniji i naglasio kako je i dalje optimist.

ZAGREB, 16. ožujka 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu za HTV-ov Dnevnik plus kako odgodu početka pristupnih pregovora s EU-om ne smatra političkim neuspjehom, već manjom stankom u procesu približavanja zemlje Europskoj uniji i naglasio kako je i dalje optimist.

U predstojećem razdoblju Hrvatska će, prema njegovim riječima, pojačati dijalog s onim zemljama članicama Europske unije koje smatraju da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom ne bi li ih uvjerila u suprotno, kao i kontakte s luksemburškim predsjedništvom
EU-a te Haškim sudom.


Sanader je najavio također da će pitanje otvaranja pregovora s Hrvatskom pokušati ponovno otvoriti već idući tjedan na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP).

"Naravno da ne mogu biti zadovoljan činjenicom da pregovori ne počinju sutra, ali isto tako nisam ni razočaran", rekao je Sanader.

Dodao je kako odgodu pregovora ne smatra "političkim neuspjehom", već "malom stankom" u procesu približavanja Hrvatske Europskoj uniji i istaknuo kako je "i dalje optimist".

"Treba ići dalje, nema razloga ni za kakvu tugu ni razočaranje", poručio je premijer.

Sanader je izrazio osobito zadovoljstvo što je Vijeće ministara usvojilo okvir za pregovore s Hrvatskom u kojem se jasno navodi da je cilj pregovora punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

"Time je izbjegnuta mogućnost zajedničkog scenarija s jednom drugom zemljom kandidatkinjom i teoretski nije moguće da Hrvatska s njome bude u paketu", rekao je.

Također je istaknuo kako Vijeće ministara EU-a nije donijelo odluku o odgodi početka pregovora, nego nije postiglo konsenzus oko toga surađuje li Hrvatska u potpunosti s Haškim sudom.



Pisane vijesti