Jadranka Kosor u Ženevi govorila o reformi sustava UN-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozdravila je u srijedu u Ženevi, na plenarnoj raspravi 61. zasjedanja Komisije za ljudska prava, izvješće o reformi sustava Ujedinjenih naroda, priopćila je u utorak hrvatska Vlada.

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pozdravila je u srijedu u Ženevi, na plenarnoj raspravi 61. zasjedanja Komisije za ljudska prava, izvješće o reformi sustava Ujedinjenih naroda, priopćila je u utorak hrvatska Vlada.

Hrvatska pozdravlja Izvješće visokog panela o reformi UN-ova sustava, rekla je Jadranka Kosor i dodala kako sve reformske mjere moraju biti pažljivo razmotrene kako bi jačale ulogu Komisije za ljudska prava kao glavnog tijela u UN-u za zaštitu i promicanje ljudskih prava, kaže se u priopćenju.

Kosor je nazočne izvijestila i o najavljenom posjetu Republici Hrvatskoj gospodina Waltera Kalina, predstavnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava i raseljene osobe, ističući kako je pitanje izbjeglica i prognanika visoko na dnevnom redu hrvatske Vlade, a ovim posjetom omogućila bi se rasprava o preostalim pitanjima za rješenje problema raseljenih osoba, priopćeno je.

Posebno je zahvalila, kaže se u priopćenju, visokoj povjerenici UN-a za ljudska prava Louis Arbour za podršku u osnivanju Centra za ljudska prava u Hrvatskoj, nezavisne ustanove osnovane kao projekt tehničke suradnje između Vlade i ureda Louise Arbour.

Hrvatski je kazneni zakon dopunjen tako da je trgovanje ljudima definirano kao posebno kazneno djelo. I drugi hrvatski zakoni osiguravaju zakonski okvir za zaštitu žrtve trgovanja ljudima, a usvojena je i nova Uputa o reguliranju boravaka žrtava trgovanja ljudima koja omogućuje izdavanje boravišnih dozvola bez obzira na suradnju žrtava s vlastima, rekla je Kosor u Ženevi.

Njezino ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zaključilo je Ugovor o suradnji u provedbi aktivnosti za prevenciju nasilja među djecom s UNICEF-om, rekla je Kosor.

Potpredsjednica Vlade Kosor podržala je razvoj nove međunarodne konvencije koja promiče i štiti prava i dignitet osoba s invaliditetom, te rekla kako je početkom 2003. godine Hrvatska usvojila Nacionalnu strategiju jedinstvene politike za invalide, a priprema i Zakon o Pravobranitelju za osobe s invaliditetom.



Pisane vijesti