Predsjednik Vlade primio izaslanstva središnjih banaka Hrvatske i Irske

Predsjednik Vlade Ivo Sanader sastao se danas s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim i članom Savjeta Središnje banke Republike Irske te počasnim konzulom Republike Hrvatske u Irskoj Gerardom Danaherom i viceguvernerom irske središnje banke Louisom O'Byrneom u prigodi predstavljanja srebrne kovanice s motivom Ivana Meštrovića "Djevojka s harfom".

ZAGREB, 12. veljače 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader sastao se danas s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim i članom Savjeta Središnje banke Republike Irske te počasnim konzulom Republike Hrvatske u Irskoj Gerardom Danaherom i viceguvernerom irske središnje banke Louisom O'Byrneom u prigodi predstavljanja srebrne kovanice s motivom Ivana Meštrovića "Djevojka s harfom".

Srebrenjak su izdale Hrvatska narodna banka i Središnja banka Republike Irske. Njime se obilježava osamdeseta godišnjica tog djela, koje je Meštrović namijenio kao motiv za irski kovani novac. Meštrović je, međutim, zakasnio na natječaj za idejno rješenje kovanice, ali je darovao motiv Ircima, koji se pak njima svidio te ga od 1965. godine upotrebljavaju na pečatu svoje središnje banke.

U hrvatskom izdanju, predstavljenom danas u Zagrebu, srebrnjak je izdan u apoenu od 150 kuna, a u irskom, koje je istodobno predstavljeno u Dublinu, od 15 eura.

Riječ je o vrhunskom umjetničkom djelu koje simbolizira povezanost Hrvatske i Irske, suradnju među dvama narodima i njihovim središnjim bankama, rekao je Gerard Danaher. On je premijeru Sanaderu darovao srebrenjak Irske narodne banke s likom Samuela Becketa.

Premijer Sanader istaknuo je da je današnje istovremeno predstavljanje Meštrovićeva srebrenjaka u Hrvatskoj i Irskoj ima malo materijalno i financijsko, ali veliko simboličko značenje te da podsjeća na prijateljstvo Hrvatske i Irske i irsku potporu Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju.

Irsku u Hrvatskoj često spominjemo kao nama sličnu zemlju, a nerijetko je ističemo i kao primjer u kojem smjeru trebamo ići, dodao je Sanader.



Pisane vijesti