Predsjednik Vlade doputovao u Prag

PRAG, 12. veljače 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u utorak u jednodnevni službeni posjet Češkoj Republici, gdje mu je domaćin češki premijer Mirek Topolanek.

Svečani doček hrvatskom premijeru priređen je u sjedištu Vlade Češke Republike, gdje će Sanader i Topolanek razgovarati o bilateralnim odnosima dviju država.

Nema niti jednog otvorenog pitanja između Hrvatske i Češke, a službeni Prag daje snažnu podršku Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju. Očekuje se da će Mirek Topolanek ponoviti spremnost Češke da podrži Hrvatsku u godini kada se očekuje otvaranje svih poglavlja u pregovorima s EU.

Kako Češka nakon Slovenije i Francuske preuzima predsjedanje Europskom unijom izuzetno je važno da premijer Sanader svog češkog kolegu obavijesti o svim najvažnijim detaljima vezanim za hrvatske pregovore, koji bi formalno trebali biti završeni za vrijeme češkog predsjedanja.

Sanader i Topolanek razgovarat će i o gospodarskim odnosima Hrvatske i Češke, pogotovo o zajedničkim projektima za koje su zainteresirani i Zagreb i Prag.

U pratnji hrvatskoj premijera je i potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, ministar kulture Božo Biškupić i ministar turizma Damir Bajs.

Premijera Sanadera će u popodnevnim satima primiti predsjednik Češke Republike Vaclav Klaus a razgovarat će i s predsjednikom Senata Premyslom Sobotkom i predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Češke Republike Miloslavom Vlčekom.

Na kraju jednodnevnog posjeta Češkoj predviđen je u zgradi hrvatskog Veleposlanstva susret s Hrvatima koji žive u Češkoj, kako bi premijera upoznali s položajem hrvatske nacionalne manjine u toj državi.



Pisane vijesti