Predsjednik Vlade razgovarao s izraelskim premijerom Olmertom

JERUZALEM, 28. listopada 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i izraelski premijer Ehud Olmert konstatirali su u utorak da su politički odnosi dviju država izuzetno dobri i da postoje velike mogućnosti daljnjeg razvoja gospodarskih odnosa.

Premijer Olmert primio je hrvatskog premijera koji boravi u posjetu Izraelu a razgovarali su i o stanju na Bliskom istoku. Olmert je izrazio nadu da će mirovni proces biti nastavljen i da će vrlo brzo biti vidljivi i konkretni rezultati.

Izraelci su zainteresirani i za daljnja ulaganja u Hrvatsku, prije svega u turizam i brodogradnju a postoji niz mogućnosti za ulazak hrvatskih tvrtki u Izrael, rečeno je u razgovoru. Olmert je izrazio posebno zadovoljstvo što Hrvatska uskoro ulazi u EU i NATO, rekavši da je to garancija sigurnosti, ali i mogućnost ekonomskog prosperiteta.

Premijer Sanader se u Jeruzalemu susreo i s potpredsjednicom izraelske vlade i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, koja je također izrazila želju da izraelske tvrtke nastave s ulaganjima u Hrvatsku.

Na kraju posjeta Izraelu premijer Ivo Sanader primio je prestižno odličje Najviši viteški red Jeruzalema, koje mu je predao gradonačelnik Jeruzalema Uri Lupolianski.

Na prigodnoj svečanosti na kojoj su bili najviši politički, vjerski i gospodarski predstavnici grada Jeruzalema gradonačelnik Lupolianski je izrazio zadovoljstvo što može visoko priznanje predati "velikom europskom lideru", hrvatskom premijeru koji se bori za mir, slobodu i demokraciju.

"Vi ste poduzeli korake koji su doveli do jačanja tolerancije u hrvatskom društvu", naglasio je.

Primajući odličje Sanader je kazao da upućuje pozdrav iz "Jeruzalema, grada mira" istaknuvši važnost svjetskog mira, slobode i demokracije. Premijer je kazao da hrvatska Vlada podržava obnovu sinagoge u Praškoj ulici u Zagrebu i izrazio zadovoljstvo aktivnostima židovske zajednice u Hrvatskoj. Premijer Sanader je pozvao Izraelce da dođu u posjet Hrvatskoj, koju već sada godišnje posjećuje oko 40.000 izraelskih građana.

U večernjim satima premijer Sanader završio je posjet Izraelu.



Pisane vijesti