Predsjednik Vlade otvorio Hrvatski dom u češkom selu Jevišovka

JEVIŠOVKA , 5. prosinca 2008. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader otvorio je u petak, u češkom selu Jevišovka, Hrvatski dom, koji bi trebao biti okupljalište za oko 800 moravskih Hrvata, koliko ih je preostalo u Češkoj.

Kupnju i uređenje Doma s oko sto tisuća eura financirala je hrvatska Vlada, a u njemu će biti izloženi predmeti tradicionalne kulture i dokumentacijska zbirka hrvatske manjine.

"Svi znamo kakva je bila prošlost hrvatske manjine u bivšoj Čehoslovačkoj. Sada smo i Češka i Slovačka i Hrvatska prošli tu fazu teškoga komunističkoga totalitarizma. I danas u demokraciji i slobodi smatramo da manjine treba jačati", rekao je Sanader na svečanom otvaranju Doma.

Dodao je da manjine nisu prijetnja, "nego šansa da se pokažemo prijateljem i čovjekom", te da se danas više nitko ne mora bojati reći da je hrvatskoga podrijetla, što prije nije bilo moguće.

Po riječima predsjednika Zajednice moravskih Hrvata Josefa Hubenya, Hrvati su u južnu Moravsku stigli u 16. stoljeću pred turskom najezdom. I nakon 400 godina života među Česima i Nijemcima, raseljeni su 1948. u 118 mjesta diljem Češke.

Takozvanim Benešovim dekretima tada su poput čeških Nijemaca proglašeni kolaboracionistima njemačkoga nacističkoga režima i raseljeni tako, da ih je u svakom mjestu moglo živjeti najviše troje.

U Jevišovki, gdje ih je nekada bilo oko 800, danas živi samo desetak Hrvata, rekao je Hubeny, dodajući kako će Hrvatski dom u tom selu biti okupljalište preostalih moravskih Hrvata i podsjetnik da su prostore južne Moravske prije 60 godina nastanjivali u puno većem broju.



Pisane vijesti