Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

KNIN, 5. kolovoza 2009. (Hina) - Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić sudjelovali su na današnjoj središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 14. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja održanoj na Gradskom stadionu u Kninu gdje je postrojeno 14 svečanih postrojba kao simbol četrnaeste obljetnice oslobođenja domovine.

Podsjetivši kako u Kninu posljednji put govori u ulozi predsjednika države Mesić je rekao da je optimističan glede razvoja Hrvatske.

Predsjednica vlade Jadranka Kosor je u svom obraćanju posebice istaknula zasluge hratskih branitelja i prvog predsjednika Franje Tuđmana za stvaranje slobodne Hrvatske.

Osvrćući se na aktualnu situaciju premijerka Kosor je naglasila kako je Hrvatska dočekala financijsku krizu spremije od drugih, ali je i upozorila na naše strukturalne nedostatke, te je pri tomu najavila duboke reforme. "Bez obzira koliko su bolna, Hrvatskoj su prijeko potrebna rješenja koja će državni aparat, kao i sve njegove mehanizme, konačno i u potpunosti staviti u službu hrvatskog gospodartstva i svih hrvatskih građana", kazala je primijerka.

"Odluke koje smo nedavno donijeli, koje su kratkoročne i stabilizacijskog karaktera, trebale bi stvoriti uvjete da već tijekom ljeta odlučno krenemo u pripremu dubokih reformi koje nas čekaju", rekla je premijerka Kosor.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić je u svojem obraćanju pozvao da se ne umanjuje ponos Domovinskog rata nego da se njegove vrijednosti prenose na mlađe naraštaje.

"Hrvatska treba ući u EU, ali ne pognute glave nego noseći toj Europi svoju tradiciju i povijest", kazao je Bebić.

Na svečanosti u Kninu danas je organiziran i letački program skupine MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su nadlijetali Knin na visini od 100 metara brizinom od 800 kilometara na sat. Također je skupina od šest akro-zrakoplova izvela akrobatske letove. Hrvatski ultramaratonac Mario Pluščac je za vrijeme današnje središnje svečanosti u Kninu utrčao na Gradski stadion nakon pretrčanih 1620 kilometara na relaciji Vukovar-Dubrovnik-Knin.

U kninskoj crkvi Svetog Ante služena je sveta misa za Domovinu.



Pisane vijesti