Predsjednica Vlade na svečanoj završnici Dana hrvatskog turizma

BOL, 23. listopada 2009. (Hina) - Uručujući večeras Godišnju turističku nagradu za ovogodišnjeg turističkog prvaka Hrvatske u sklopu Dana hrvatskog turizma u Bolu na Braču, premijerka Jadranka Kosor rekla je da je turizam jedan od stupova hrvatskoga gospodarstva te da je to pokazala i ova, dobra sezona, a da sada treba uprijeti iz sve snage za što bolju pripremu i realizaciju iduće.

Čestitala je svima u turizmu dobro odrađeni ovogodišnji posao te je zahvalila ministru turizma Damiru Bajsu za koga je kazala da je dokaz da "tiha voda brege dere" te Niki Buliću iz HTZ-a i svima drugima, jer se nisu dali i imali su volje svladati teškoće i izazove te u turizmu ostvariti dobar rezultat.

Obećala je da će iduće godine, ako bude dobra sezona, na Dane hrvatskog turizma, doći cijela Vlada i svi ministri. Podsjetila je i da se ove godine dosta snage i novca iz privatnoga i javnog sektora uložilo u turizam, posebno povećanje sa devet na 28 milijuna eura za promociju ove godine, što je dalo dobre rezultate. A porast od jedan posto noćenja nakon devet mjeseci pokazuje da smo svi dobro radili, dodala je Kosor.

Godišnje okupljanje turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma 2009. u Bolu na Braču u organizaciji Ministarstva turizma i suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske radio televizije (HRT) okupili su oko dvije tisuće domaćih i stranih sudionika. Oni su u tri dana, od 21. do 23. listopada, kroz 30 skupova, radionica i okruglih stolova te u direktnim razgovorima analizirali ovu i naznačili prva očekivanja od iduće sezone.

Dani su završili večerašnjom podjelom godišnjih turističkih nagrada za najbolja dostignuća u ovoj godini HTZ-ovih Plavih i Zelenih cvjetova (najbolje uređena mjesta primorske i kontinetalne Hrvatske) te za Djelatnike godine u turizmu, kao i Turističkih cvjetova-kvaliteta za Hrvatsku iz akcije HRT/HGK.

Pobjednici odnosno prve nagrade Plave i Zelene cvjetove za ovu godinu dobili su Split, Opatija, Rab, Slavonski Brod, Čakovec, Stubičke Toplice te Novalja, dok su Turističke cvjetove za prva mjesta dobili Bol, Rab, Rovinj i Varaždin.

Među hotelima te su nagrade pripale San Roccu iz Brtonigle, Korani Srakovčić iz Karlovca, Le Meridien Lavu iz Podstrane, umaški Sol Garden, rovinjski Park, zagrebačka Esplanada, osječki Osijek te Tuhelj iz Tuheljskih Toplica. Uručeno je i 23 priznanja za isto toliko najboljih djelatnika u turizmu.

Plažom Jadrana 2009. proglašena je ona šibenskog Solarisa Hotel Resorta, marina godine je Punat, a mađu kampovima Nevio iz Orebića, Bunculuka iz Baške te umaški Park Umag.

Dodijeljeno je i 10 Turističkih cvjetova za najbolje wellness centre u 10 kategorija, kao i tri posebna priznanja pojedincima.



Pisane vijesti