Predsjednica Vlade stigla na trojni sastanak u Ptuj

PTUJ,5. ožujak 2010.(Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor stigla je u petak u slovenski gradić Ptuj, gdje će sudjelovati na neformalnom trojnom sastanku sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Prvi sastanak na vrhu triju država nakon raspada bivše Jugoslavije trebao bi, po najavama, biti posvećen pripremama za skorašnju konferenciju o potpori jugoistočnoj Europi, jačanju međusobnih gospodarskih odnosa, ali i pitanju aktualnih odnosa tih zemalja.

Hrvatska i Slovenija suorganizatori su konferencije "Zajedno za Europsku uniju - doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti" koja će se 20. ožujka održati na Brdu kod Kranja na kojoj je, prema pisanju medija, pod znakom pitanja sudjelovanje predstavnika Srbije i Kosova.

Srbija odbija sudjelovati na konferenciji, budu li predstavnici Kosova predstavljeni imenom svoje države koju Srbija smatra dijelom svojega teritorija i mediji navode da će Pahor i Kosor nastojati uvjeriti Tadića u potrebu prisutnosti njegove države na regionalnoj konferenciji koja se održava uz potporu Europske komisije.

S druge strane, prištinski mediji tvrde da će predstavnici Kosova na konferenciji sudjelovati samo budu li pozvani kao službeni predstavnici svoje države.

Mogući izlaz iz pat-pozicije spomenuo je u broju od petka slovenski list Dnevnik koji tvrdi da se razmatra mogućnost da sudionici predstojeće konferencije budu predstavljeni samo osobnim imenima bez navođenja državnih obilježja.

Riječ je, po Dnevniku, o načinu koji se koristi i na neformalnim, takozvanim "Gymnich" sastancima ministara vanjskih poslova Europske unije, a na taj bi se način izbjegla opasnost da čelnici Kosova ili Srbije bojkotiraju konferenciju.

Troje političkih čelnika nakon sastanka, koji će se održati u Ptujskom dvorcu, dat će zajedničku izjavu za novinare, potom će prošetati središtem tog slovenskog gradića, a druženje će završiti zajedničkom večerom.



Pisane vijesti