Vlada: povjerenstva za praćenje privatizacije brodogradilišta

ZAGREB, 20. svibnja 2010.(Hina) Hrvatska je Vlada danas osnovala posebna povjerenstva za praćenje postupka prodaje većinskih paketa dionica u tri brodogradilišta - riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split i Brodotrogiru.

Natječaj za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta završen je jučer i pristigle su četiri ponude za tri brodogradilišta, a daljnju provedbu postupka pratit će posebna povjerenstva u kojemu su i predstavnici Vlade, sindikata i uprava brodogradilišta, Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda.

"To je sasvim sigurno korak naprijed", ocijenila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor podsjećajući kako se nakon neuspjelog prvog kruga privatizacije ustrajno i naporno radilo i išlo u drugi krug.

Puno se radilo i razgovaralo i sa sindikatima i upravama brodogradilišta, kazala je Kosor zahvaljujući sindikatima na razumijevanju, konstruktivnoj potpori i aktivnoj pomoći.

To očekujemo i dalje. Ima još puno posla, kazala je Kosor.

"Još smo na početku druge faze ovog posla, u samoj završnici. U ovom trenutku mislim da možemo biti zadovoljni", rekla je Kosor.

Istaknula je kako su za brodogradilišta za koja nisu stigle ponude napravljeni planovi B ili C i kako će se i u tom ići dalje u suradnji s upravama i sindikatima.

"U konačnici, jednog dana vjerujem da ćemo moći reći da je brodogradnja jedna od perjanica gospodarstva", naglasila je Kosor.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač objasnio je da će povjerenstva, nakon HFP-ove formalne provjere ponuda, razmotriti pristigle ponude te sudjelovati u kreiranju ugovora i svim drugim postupcima bitnim za kvalitetnu evaluaciju ponuda.

Podsjetio je da je najvažnije i za same ponude prijedlog programa restrukturiranja koji su ponuđači bili dužni ponuditi.

Popijač je također naglasio kako će ključnu ulogu pritom imati i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja koja će, po kriterijima EU, sudjelovati u analizi održivosti tih programa restrukturiranja.

Nakon ocjene povjerenstva i Agencije, Ministarstvo gospodarstva će Vladi predložiti odluku o prihvaćanju ili odbacivanju pojedinih ponuda, kazao je Popijač.

U sva tri povjerenstva su dva predstavnika Vlade - Ruđer Friganović i Krešimir Dragić, po dva ili tri predstavnika sindikata iz svakog brodogradilišta, po jedan predstavnik uprave brodogradilišta, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda i Hrvatskog fonda za privatizaciju te u sva tri Marijana Liszt kao nezavisni pravni savjetnik imenovan od strane Ministarstva gospodarstva.



Pisane vijesti