16. Uloga države

Razvoj Republike Hrvatske u suvremenu državu koja je na usluzi građanima u temelju je programa Vlade. Takva država nužan je preduvjet dosljednoga i univerzalnoga ostvarivanja ljudskih i građanskih prava i sloboda. Ona je početna točka i cilj političkog programa ove Vlade. Izgradit ćemo sustav i praksu poštene vlasti i onemogućiti sve pokušaje djelovanja suprotno općem i javnom dobru. Puno poštivanje, zaštita i promicanje ljudskih prava, temeljnih sloboda, dijaloga, tolerancije i rodne ravnopravnosti, pretpostavka su i mjerilo demokracije i stabilnosti političkoga sustava. Naša vizija nove hijerarhije društvenih vrijednosti počiva na zaštiti pojedinca od svemoći vlasti i države. Stvarno poštovanje i zaštita Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda vodit će nas prema stabilnome i odgovornome društvu.

Cilj nam je da u ovom mandatu Vlade novim konceptom zajedništva državne vlasti s građanima i civilnim društvom otvorimo novi prostor zajedničkoga djelovanja u stvaranju, provođenju i nadzoru politika koje su od izravnoga interesa za građane. Time želimo potaknuti transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti i uključivanje građana i civilnoga društva u oblikovanje javnih politika.

Provodeći zajedništvo s građanima u vođenju i nadzoru javnih politika, aktivno ćemo djelovati i u provedbi globalne međunarodne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. U tom kontekstu posebno ćemo se posvetiti jačanju fiskalne transparentnosti, što će uključivati pravodobnu i trajnu javnu dostupnost temeljnih proračunskih dokumenata i transakcija na razini svih tijela državne uprave, učinkovit sustav pristupa informacijama, javnost imovinskih kartica dužnosnika te uključivanje građana i civilnoga društva u procese donošenja i provedbe javnih politika, u zaštitu građanskih sloboda. Donosit ćemo godišnje akcijske planove unapređenje zajedničkoga djelovanja tijela javne vlasti i građana u definiranju i provedbi mjera za rješavanje temeljnih izazova djelovanja javne vlasti, kao što su poboljšanje pružanja javnih usluga, jačanje integriteta javnih službi, djelotvornije upravljanje javnim resursima, stvaranje sigurnijih zajednica i jačanje društvene odgovornosti poduzetnika.

U gospodarskoj politici, uloge države polazi od stvaranja uvjeta za gospodarski rast, kao osnovnoga pokretača rasta stope zaposlenosti i povećanja životnoga standarda stanovništva. Vlada će svojim mjerama i politikama provoditi koncept stvaranja bolje reguliranog tržišta, kao djelatnu alternativu neoliberalnoga koncepta i prakse tržišne slobode. Područja djelovanja države na gospodarstvo i tržište bit će usmjerena na: uspostavu i provođenje učinkovitog zakonodavstva i sudstva, radikalno iskorjenjivanje korupcije, nadzor tržišnoga natjecanja, modernizaciju obrazovnoga sustava i podizanje opće razine obrazovanja, razvoj infrastrukture, socijalnu ulogu države, uravnotežen regionalni razvoj te makroekonomske politike koje potiču razvoj poduzetništva, uvijek vodeći računa o društvenoj solidarnosti, ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti.