6. Politika zaštite okoliša, prirode i prostora

Zaštita okoliša, prirodnih dobara i prostora u Republici Hrvatskoj iznimno je važno političko i razvojno pitanje
Vlada će u gospodarsku i razvojnu politiku unijeti proaktivan pristup politici zaštite okoliša kao prioritetnoj, razvojnoj i europskoj politici Hrvatske. U skladu s praksom vodećih svjetskih država i Europske unije, prilagođavat ćemo hrvatsko gospodarstvo konceptu Novoga zelenoga dogovora.

Sredstvima državnog proračuna i fondovima Europske unije poticat ćemo razvoj obnovljivih izvora energije, čiji bi udio bio i veći od 20% ukupne potrošnje energije, što je zacrtani cilj Europske unije.

Pristupit ćemo promptnoj realizaciji sustava gospodarenja komunalnim otpadom, uspostavi sustava kontrole i zbrinjavanja opasnog, toksičnog i radioaktivnog otpada, realizaciji projekata pročišćavanja otpadnih voda, gradnji kanalizacijske mreže i sustava odvodnje u gradovima i općinama, borbi protiv klimatskih promjena realizacijom projekata obnovljivih izvora energije i provedbom projekata energetske učinkovitosti te održivom korištenju prirodnih dobara.

Potaknut ćemo ubrzanu realizaciju održivih gospodarskih projekata ekološke poljoprivrede, ekološkog turizma, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, prometa te zelene industrije – proizvodnje tehnologije i opreme radi unapređenja stanja u okolišu.

Uvest ćemo reda i objektivnosti u proces izrade i ocjene studija utjecaja na okoliš. Prevencija ekoloških nesreća i učinkovito postupanje u slučaju ekoloških akcidenata bit će ključne sastavnice Vladine ekološke politike.

Vlada će promišljeno i transparentno koristiti sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za zelene razvojne projekte i rješavanje ključnih ekoloških problema otpada, otpadnih voda te štetne emisije iz energetike, industrije i prometa.

U koordinaciji s industrijskom politikom, politikom poticanja ulaganja i uz korištenje sredstava iz fondova Europske unije, potaknut ćemo tehnološki razvoj i proizvodnie za zaštitu okoliša, čime bi se otvorio prostor za razvoj te posebne industrije. Time ćemo doprinijeti bržem i racionalnijem usklađivanju s ekološkim standardima Europske unije, te omogućiti i regionalno pozicioniranje hrvatskih tvrtki na tržištima zemalja jugo-istočne Europe u njihovim prilagodbama europskim ekološkim standardima.

Zaštitu prostora unaprijedit ćemo učinkovitijim zakonskim rješenjima i provedbenom praksom na području sustava i propisa o prostornom planiranju, čime ćemo bitno pridonijeti olakšanju i atraktivnosti ulaganja te jačanju ukupne gospodarske aktivnosti i pravne sigurnosti. Ustrojit ćemo posebno ministarstvo koje će biti nadležno za ukupno reguliranje i nadzor prostornoga uređenja, uvjeta gradnje i inspekcijskih poslova u području graditeljstva.