199. telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je  donijela Odluku o dokapitalizaciji trgovačkog društva  Đuro Đaković Holding d.d. Slavonski Brod. Vlada je prihvatila informaciju Ministarstva gospodarstva o Odluci o povećanju temeljnog kapitala društva Đuro Đaković Holding d.d, Slavonski Brod, donesenoj na Skupštini društva održanoj dana 3. srpnja 2014. godine, s ciljem realizacije Programa restrukturiranja i financijske konsolidacije društva. Vlada je zadužila Centar za restrukturiranje i prodaju (u daljnjem tekstu Centar) da u ime i za račun Republike Hrvatske izvrši upis i uplatu najviše 3.250.000 dionica društva iz točke I. ove Odluke po cijeni od 20,00 kuna za dionicu, sukladno Javnom pozivu za upis i uplatu novih redovnih dionica društva objavljenom 28. listopada 2014.  Centar će uplatu dionica iz točke II. ove Odluke izvršiti financijskim sredstvima ostvarenim upravljanjem dionicama/poslovnim udjelima u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima upravlja Centar.  

U slučaju nemogućnosti pravovremenog pribavljanja sredstava za uplatu dionica, Centar će nabavku sredstava za uplatu dionica iz točke II. ove Odluke osigurati kreditnim zaduženjem Centra bez provođenja postupka javne nabave.  Vlada je dala suglasnost Centru da, u slučaju pribavljanja sredstava kreditnim zaduženjem, kao osiguranje povrata kredita sklopi s davateljem kredita Ugovor o zalogu dionica društva   u vlasništvu Republike Hrvatske ili Centra.

Vlada je ovlastila Centar da povrat sredstava nabavljenih kreditnim zaduženjem na način iz prethodnog stavka ove točke, izvrši iz prihoda ostvarenih upravljanjem dionicama/poslovnim udjelima u vlasništvu Republike Hrvatske, kojima upravlja Centar.

Vlada Republike Hrvatske danas je također donijela Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. i zadužila Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije da o tome na odgovarajući način izvijesti sva tijela u sustavima upravljanja i kontrole korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj za financijsko razdoblje 2014. – 2020., definirana člankom 5. Zakona o uspostavi institucionalnog okvira za provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. (NN 92/2014). 

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije zaduženo je da predmetni  dokument, na odgovarajući način te putem elektroničke aplikacije za razmjenu podataka SCF2014, dostavi Europskoj komisiji na donošenje. Konačni nacrt Programa usuglašen s Europskom komisijom dostavljen je Europskoj komisiji na postupak donošenja 9. prosinca 2014.

Navedeni Program odobrava Europska komisija u kontekstu odobrenja dodjele sredstava tom Programu iz fondova EU-a, no ujedno ga prethodno treba odobriti i država članica čime potvrđuje da u potpunosti podržava taj Program i pristaje na sva prava i obveze koje iz njega proizlaze. 

Donošenjem Programa Republika Hrvatska imat će konkretni strateški okvir za korištenje sredstava iz proračuna EU koja su joj dodijeljena kroz Višegodišnji financijski okvir (VFO) za programsko razdoblje 2014.-2020. godine.