224. (telefonska) sjednica Vlade

Vlada je danas, 14. travnja, održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.
 
Naime, ovim se Prijedlogom zakona predlažu mjere kojima se nastoji olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice nastale zbog posebnih okolnosti, do kojih je došlo uslijed pojave epidemije bolesti COVID-19.
 
Unatoč činjenici da prema postojećim propisima ovršenici imaju pravo na izuzeće dijela primanja po posebnim propisima, Prijedlogom zakona omogućava se privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba, čime će se fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama kako bi lakše prebrodili razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju.
 
Također, Prijedlogom zakona regulira se i zastoj tijeka zatezne kamate te one ne teku za vrijeme dok traju posebne okolnosti.
 
Donošenje ovoga Zakona predlaže se po hitnom postupku.

Dokumenti