29. telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske održala je danas, 27. lipnja 2016. godine, telefonsku sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju suglasnosti društvu HŽ Cargo d.o.o. za kreditno zaduženje kod zajednice ponuditelja Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i Croatia banke d.d., Zagreb, radi financijske konsolidacije Društva i radi zbrinjavanja radnika te Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju državnog jamstva u korist zajednice ponuditelja Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i Croatia banke d.d., Zagreb, za kreditno zaduženje društva HŽ Cargo d.o.o., radi financijske konsolidacije Društva i radi zbrinjavanja radnika. 

Naime, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 10. travnja 2014. godine dala suglasnost društvu HŽ Cargo za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i Croatia banke d.d., Zagreb, u ukupnom iznosu od 250.000.000,00 kuna, u svrhu financijske konsolidacije u iznosu od 120.000.000,00 kuna i financiranja zbrinjavanja viška radnika u iznosu od 130.000.000,00 kuna, koje se osiguralo jamstvom RH u ukupnom iznosu. Vlada je na sjednici održanoj 30. srpnja 2015. godine dala suglasnost društvu HŽ Cargo d.o.o. za reprogram istog kreditnog zaduženja u ukupnom iznosu od 250.000.000,00 kuna, te se I. Dodatak Ugovora o kratkoročnom kreditu između HŽ Carga d.o.o. i HPB-a d.d. i Croatia banke d.d. osigurao također jamstvom RH. 

Društvo se još uvijek nalazi u procesu restrukturiranja i financijske konsolidacije te se suočilo s nemogućnošću vraćanja kratkoročnog kredita. Banke nisu izvršile prisilnu naplatu budući da je Društvo pokrenulo pregovore s bankama kako bi refinanciralo postojeću glavnicu kratkoročnog kredita u dugoročni kredit. Time se neće povećati kreditna zaduženost Društva, niti će se ugroziti održivost jer Društvo ima likvidni potencijal koji omogućava plaćanje mjesečnih anuiteta dugoročnog kredita.

Dokumenti