13. međunarodni simpozij i sajam opreme ''Protuminsko djelovanje 2016."

Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske , Hrvatski centar za razminiranje i Hrvatski centar za razminiranje - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. organiziraju 13. međunarodni simpozij i sajam opreme ''Protuminsko djelovanje 2016." koji će se održati u Biogradu na Moru, od 26. do 29. travnja 2016. godine, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Ove godine zemlja partner je Hašemitska kraljevina Jordan čije izaslanstvo će predvoditi Njegovo Visočanstvo princ Mired Raad Zeid Al-Hussein.

Program simpozija odvijat će se kroz plenarne sjednice, pokaznu vježbu te radionice i tematske sastanke. Simpozij će i ove godine biti prilika za susrete poslovnog sektora, znanstvenika, međunarodnih organizacija te udruga civilnog društva koje djeluju na području protuminskog djelovanja.

Takav koncept suradnje, prema dosadašnjim iskustvima, daje značajan doprinos pronalasku novih tehnoloških rješenja koja za cilj imaju ubrzavanje poslova razminiranja, porast učinkovitosti, kvalitete i sigurnosti. Naglasak će biti i na razmjeni iskustava između zemalja zagađenih eksplozivnim ostacima rata pri čemu su hrvatska iskustva i znanja iznimno cijenjena budući da je Hrvatska priznata kao zemlja koja je uspjela uvesti jedan od najkvalitetnijih i najcjenjenijih sustava razminiranja u svijetu.

Simpozij je tijekom godina postao krovni svjetski skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 170 sudionika iz 35 zemalja svijeta.

Svečano otvorenje simpozija bit će u utorak, 26. travnja 2016. godine u 9,30 sati u kongresnoj dvorani Hotela Adriatic u Biogradu na Moru, Tina Ujevića 5.

Uvodni govor održat će Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, dok će pozdravne govore održati Nikola Pavković, direktor HCR CTRO-a, Ivan Knez, gradonačelnik Grada Biograda na moru, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, princ Mired Raad Zeid Al-Hussein i Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, koji će i svečano otvoriti 13. Simpozij.

U srijedu, 27. travnja 2016. godine na poligonu «Gaj» kod Skradina s početkom u 9,00 sati održat će se pokazna terenska vježba na kojoj će se predstaviti proizvođači opreme za razminiranje, prikazat će se rad sa psima i strojevima, trening pčela za otkrivanje eksploziva te rad robota. Istog dana od 14,00 do 15,00 sati kod mola ispred Hotela Ilirija u Biogradu na Moru održat će se prikaz podvodnog razminiranja i izviđanja.
 
 

Najave