Ministar Medved za Večernji list: O uklanjanju šatora odlučit će branitelji, ja ću rješavati njihove probleme

Odlično primljen u javnosti i među braniteljima, ministar Tomo Medved preuzeo je resor u kojem ga dočekuje dramatično gruba realnost. Za Večernji list otvoreno govori o svojoj viziji Ministarstva, prosvjedu koji tinja već 521 dan te brojnim gorućim pitanjima. Smjer njegova rada već se može razaznati: odmah nakon izglasavanja u Saboru posjetio je prosvjednike i zapalio svijeću za Nevenku Topalušić, a u šatoru, otkrio nam je, planira započeti gotovo svaki radni dan. Đuro Glogoški jučer mu je poručio da šator ostaje do daljnjeg.

Kako to da ste primopredaju Ministarstva odlučili provesti u tišini, bez medijske pompe?

- Smatrao sam da je to odgovarajući pristup. Važnije mi je bilo sazvati kolegij sa zatečenim suradnicima i najaviti razgovore sa svakim djelatnikom ponaosob. Sazvao sam i braniteljske udruge koje djeluju na državnoj razini, upoznao ih sa svojom vizijom, zatražio potporu i njihov angažman.

Kada ćete javnosti predstaviti svoje suradnike?

- Intenzivno provodim konzultacije s kandidatima, bit će to iznimno kvalitetni i stručni ljudi, spremni na dinamiku na kojoj ću inzistirati, ali i ljudi koji imaju empatiju prema populaciji. No mogu reći da će rad Ministarstva biti drugačije koncipiran, da će pod ovim krovom djelovati savjetnički timovi sastavljeni od stručnjaka za sva područja, korisnika tih područja i zaposlenika Ministarstva. Tako će se posebno obrađivati tematika zdravstvenih, stambenih ili statusnih pitanja, nestalih osoba i sve ostalo.

Koji je prvi zakonski prijedlog koji ćete poslati u Sabor?

- Novi jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koji će ujediniti statusna i materijalna prava kako ne bi bila disperzirana po ostalim resorima, već u nadležnosti Ministarstva branitelja. Pitanje očuvanja života i zdravlja branitelja također mi je prioritet: pune su bolnice, u prosjeku umire osam branitelja dnevno u prosječnoj dobi od 51 godine, zbog čega tražim suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Ne tražim nikakve ekstra uvjete ni pogodnosti u odnosu na ostale građane, ali treba uzeti u obzir da su branitelji po pitanju dijagnoza i bolesti po mnogočemu specifični.

Što će biti s braniteljima koji su ostali bez opskrbnina ili su prebačeni u Ministarstvo socijalne politike?

- Već sam obavio razgovor s ministricom Juretić o vraćanju tih materijalnih prava u okrilje Ministarstva branitelja. Važno je ne napraviti krivi korak kako nitko od korisnika ne bi bio doveden u nepovoljniji položaj.

Tko će se sve naći u okrilju jedinstvenog zakona i hoćete li ga podići na ustavnu razinu?

- Imam namjeru biti ministar svih hrvatskih branitelja. Svi raniji zakoni bili su usmjereni uglavnom na populaciju ratnih vojnih invalida i stradalnika, njih 72 tisuće, pa je bilo zanemareno više od 400 tisuća branitelja koji tu ne spadaju, čiji su statusi u vrlo maloj mjeri ili gotovo nikako obuhvaćeni zakonom. Zakon mora obuhvatiti svu populaciju, pa i one koji su sudjelovali u ratu, ali nisu ranjeni, koji su zaposleni ili nisu zaposleni i dijele sudbinu ovog društva.

Podrazumijeva li to i nova sredstva?

- Ne namjeravam ih tražiti niti očekujem veliki financijski izdatak, već samo inzistiram na drugačijem pristupu. Primjerice, prednost pri zapošljavanju. Osobno ću zatražiti sastanak u Hrvatskoj udruzi poslodavaca na tu temu, a u radnoj skupini bit će angažirani i branitelji gospodarstvenici koji će predložiti zakonske obveze poslodavaca.

Kakva je sudbina prosvjedničkog šatora u Savskoj?

- O uklanjanju šatora odlučit će branitelji, ali ja ću kao ministar poduzeti sve da težište bude na rješavanju problema koji su doveli do prosvjeda, a nakon toga doći će na red i na razgovor o šatoru.

Koja je bila vaša uloga u prosvjedu?

- Obnašajući dužnost predsjednika Udruge ratnih veterana Tigrova, na poziv mojih kolega koji su bili aktivni u prosvjedu, sudjelovao sam i ja. Moje sudjelovanje bilo je usmjereno traženju rješenja, uspostavi dijaloga s iznošenjem jasnih argumenata.

Jedan od zahtjeva prosvjednika jest i vraćanje digniteta Domovinskog rata. Smatrate li da je bio narušen?

- Moram konstatirati da jest i to se može vidjeti na svakom koraku. Moj odgovor bit će sve mjere koje sam spomenuo i to je samo dio programa koji će Ministarstvo potencirati kako bi se ta slika i odnos društva prema braniteljima promijenili.

Vaš prethodnik Fred Matić kazao je da braniteljske udruge neće voditi politiku ministarstva. Iz svega što govorite, proizlazi da će udruge funkcionirati kao svojevrsni partneri?

- Politiku će voditi Ministarstvo branitelja, ali naši korisnici odnosno udruge iz Domovinskog rata oslonit će se na Ministarstvo i svojim iskustvima aktivno će sudjelovati i imati priliku doprinositi kreiranju politike. Konkretno, sve će udruge sada predložiti predstavnike u stručne skupine koji će sa zaposlenicima u Ministarstvu aktivno sudjelovati u kreiranju konkretnih mjera.

Bivši ministar Matić jedan je od prvih koji vam je u Saboru čestitao na imenovanju. Što vam je pritom rekao?

- Ponudio je svoju viziju rješavanja određenih pitanja, a ja sam ga saslušao i zahvalio. Ne bih se upuštao u ocjenu njegova rada. Prosvjed, ali ne samo prosvjed, već općenito stanje u kojem se nalazi populacija, daje ocjenu ministrova rada.

Jedno od predizbornih obećanja Domoljubne koalicije bilo je i izjednačavanje prava HV-a i HVO-a. Kako ga ostvariti?

- HVO će zasigurno biti zastupljen i prepoznat u jedinstvenom zakonu o hrvatskim braniteljima, uostalom, jedan od članova skupine za izradu zakona bit će iz redova bivših pripadnika HVO-a. Analizirajući povijesna događanja i organizacijske oblike vojnih formacija, imat ćemo priliku doći do rješenja kako statusno regulirati ta prava.

Koliko će to koštati porezne obveznike?

- Ne bih izlazio s konkretnim iznosima jer prvo moramo utvrditi o kojem broju i kojim kategorijama korisnika HVO-a je riječ, kako su ostvarivali svoja prava, tko ih je zadržao, a tko izgubio..., kako bismo mogli postupati prema tim ljudima profesionalno, odgovorno i ljudski.

Hoće li pod krovom Ministarstva biti mjesta i za naše vojnike iz misija NATO-a koji već dijele probleme veterana iz 90-ih?

- Bit ćemo u uskoj koordinaciji s MORH-om i siguran sam da ćemo znati pronaći odgovor i za njih. Također, u djelatnom sastavu Oružanih snaga i danas je veliki broj branitelja koji će prije ili kasnije u mirovinu.

Posljednjih dana sigurno sa svih strana stižu sugestije, no hoće li vaša riječ biti zadnja?

- Naravno. Kada sam razgovarao s premijerom, postavio sam to pitanje i dobio nedvojbenu potporu.

Odgovarate premijeru, ali kakav će biti utjecaj šef a stranke Tomislava Karamarka?

- Prvi potpredsjednik Vlade ima svoje nadležnosti pod koje pripada i Ministarstvo branitelja.

Kakav je vaš odnos s kandidatom za vašu funkciju Milijanom Brkićem?

- On je izniman čovjek, domoljub, junak Domovinskog rata i nadasve moj dobar prijatelj.

Smeta li vam što niste bili prvi izbor za ministra, već treći?

- Ne, ja sam zahvalan predsjedniku HDZ-a i stranci na prijedlogu i potpori, isto tako i premijeru na odabiru.

Prema svemu sudeći, gašenje Ministarstva za vas nije opcija.

- Moj je stav da Ministarstvo branitelja itekako ima svoju ulogu, samo mora biti prepoznato kroz konkretne radnje i konkretnu viziju.

Je li vaša vizija provediva s obzirom na to da proračun predviđa manje sredstava nego lani?

- Proračun je veći za 32 milijuna kuna, što nam omogućuje nesmetan rad, a od ministra financija dobio sam jamstva da će, ako tijekom godine bude poteškoća, biti osigurana sredstva za branitelje.

 
Razgovarala Renata Rašović
 

Vijesti iz medija | Branitelji | Tomo Medved