Ministar Tomo Medved za Jutarnji list: Trebamo jedinstveni zakon za branitelje

Otkako je u ponedjeljak preuzeo dužnost ministra branitelja, Tomo Medved bacio se na posao. Prvi dan je obišao šator u Savskoj, jučer već održao sastanak s braniteljskim udrugama, a istovremeno radi na ekipiranju tima. Tvrdi da mu ne smeta što nije bio prvi izbor za ministra.

-Trebao sam biti u jednom drugom resoru i za njega sam se pripremao, tako da nisam nepripremljen dočekao ni poziv za ministra branitelja.

Jeste li imali kakve uvjete?

-Tijekom razgovara s prvim potpredsjednikom Tomislavom Karamarkom i premijerom Oreškovićem najviše me zanimalo u kojoj mjeri imam potporu Domoljubne koalicije i partnera, tj. Vlade u cjelini. Ona je nužna s obzirom na sve zahvate koje planiram.

Prioritet vam je donošenje jedinstvenog Zakona o pravima branitelja? Koja bi to prava bila u njemu, a danas ih nema?

-Zakon koji je na snazi u najvećoj mjeri odnosi se na stradalničku populaciju, odnosno ratne invalide, obitelji poginulih i nestalih... Danas živimo u drugom vremenu u odnosu na 1997.,kada se on donosio,i imamo više od 400 tisuća branitelja koji nisu stradali, nemaju mirovinu, u teškom su socijalnom stanju, a nisu obuhvaćeni ovim zakonom. Nažalost, osam branitelja na dan umire u prosjeku, brojni su suicidi, mnogi imaju zdravstvene probleme, ima onih koji ne mogu regulirati status zbog prekompliciranih i dugotrajnih procedura. Cilj jedinstvenog zakona je sve njih obuhvatiti i olakšati administrativne procedure. Kao najvažniji prioritet nameće se zdravlje i zato ću u suradnji sa stručnjacima pokušati pronaći najbolje modele zdravstvene skrbi. Pritom ne mislim ni na kakve ekstrapovlastice ili nadstandard u odnosu na opću populaciju, nego na bolju organizaciju i dobro osmišljene projekte koji će zdravstvenu skrb učiniti dostupnijom.

Zdravlje branitelja je prioritet, a proračunom za 2016. veteranskoj se bolnici u Zaboku oduzima milijun kuna?

-Smatram da veteranske bolnice možda nisu najbolje rješenje. I s Ministarstvom zdravstva, udrugama branitelja, stručnjacima pokušat ću predložiti drukčiji model. Jer, nažalost, novac koji je uložen u postojeći model zdravstvene skrbi nije ostvario očekivani rezultat. Treba nam sveobuhvatna nacionalna strategija o poboljšanju zdravlja.

Stručni timovi, analize... Nećete li pola mandata potrošiti na utvrđivanje onoga što ćete raditi umjesto da radite?

-Neće proći pola mandata. Izbjegavam paušalno donositi odluke i zato svako od prioritetnih područja - jedinstveni zakon, strategija za zdravlje, analiza mirovinskog sustava zbog razdvajanja mirovina, stambena problematika - stručni timovi trebaju kvalitetno analizirati kako bi utvrdili što treba promijeniti radi poboljšanja.

Zašto je toliko problema u vezi s razdvojenim mirovinama jer su ostale u lipu iste? A kada nisu bile razdvojene, dva puta ih je smanjivao HDZ.

-U pravu ste. No, upravo ta prijašnja smanjenja i razdvajanje su u velikoj mjeri podloga za nesigurnost branitelja. Zbog te nesigurnosti treba promijeniti zakon i tako poslati jasnu, ohrabrujuću poruku da ova Vlada, ne samo deklarativno, nego i stvarno daje potporu braniteljima i stradalnicima.

Koliko vam je otegotna okolnost to što niste sudjelovali u izradi proračuna i za neke stvari nisu predviđena sredstva, recimo za kupnju 105 automobila za 100-postotne hrvatske ratne vojne invalide?

-U odnosu na realizaciju proračuna u prošloj godini, planirana sredstva za ovu godinu veća su za 32 milijuna kuna. A od ministra financija sam dobio jasna jamstva da će Vlada osigurati sredstva bude li teškoća u ispunjavanju zakonskih obveza.

Naveli ste i izjednačavanje prava HVO -a s HV- om. Na koja prava mislite?

-HVO će biti zastupljen u zakonu, ali ne bih sada iznosio modele skrbi za njih. Kakav će biti model i na koji način, ostavimo radnoj skupini.

Možete li jamčiti daše neće nauštrb prava hrvatskih branitelja financirati prava pripadnika HVO-a?

-Definitivno neće. Ne govorim o izjednačavanju, nego o reguliraju statusnih i materijalnih prava. Moramo skrbiti o ljudima koji su bili u ratu.

Ali skrbimo, izdvajamo za HVO oko pola milijarde kuna na godinu?

-Pitanje je je li postojeći model odgovarajući s obzirom na iznos koji izdvajamo.

Hoće li konačno biti donesen Zakon o civilnim invalidima rata?

-I to je među prioritetima, ali po istom modelu kao i drugo, osnovat će posebnu radnu skupinu.

HDZ je, dok je bio u oporbi, dao mnoga obećanja prosvjednicima iz šatora, i da će zakon biti ustavan. Vi ste rekli da se s tim slažete, a znate da to ne možete provesti bez 101 ruke u Saboru?

-Svjestan sam toga. Naglasak zato stavljam na jedinstveni zakon. Naravno da mi je težnja da on bude ustavna razina. Ali hajdemo najprije napraviti nacrt zakona pa ćemo onda, u skladu s težnjom, razgovarati o njegovoj razini.

Jeste li svjesni očekivanja ljudi iz šatora?

-Svjestan sam svega i upoznat s većinom zahtjeva, ali i s mogućnostima, odnosno ograničenjima. Zato sam i predložio model ciljanih radnih skupina koje će se baviti svakim od prioritetnih problema.

Kad očekujete da se šator ukloni jer ćete im morati reći: ovo može, ali ovo ne mogu obećati, a za ovo nema novca?

-Nema skrivenih namjera ni nerealnih obećanja. Vrlo precizno ću im iznijeti moj pristup, ideju, program, model rješavanja problema. Niz je područja za koja nije nužno povećanje financijskih sredstava.

Vi ste kao predsjednik Udruge pozivali branitelje da podnose tužbe kad je Milanovićeva Vlada smanjila mirovine. Zašto to niste učinili kada ih je HDZ smanjivao dva puta?

-Nisam tada bio predsjednik udruge. Da sam bio, učinio bih isto.

Kada ste se učlanili u HDZ? 2011. godine ste bili u Hrastu.

-Nakon odlaska u mirovinu učlanio sam se u Hrast. Član HDZ-a bio sam od 1990., ali kao djelatna vojna osoba morao sam zamrznuti članstvo. Ponovno sam postao aktivan član HDZ-a nakon unutarstranačkih izbora u svibnju 2012.

Kao član Hrasta, bili ste prilično kritični prema tadašnjoj HDZ-ovoj Vladi?

-Iza svega što sam tada rekao stojim i danas. I tada sam govorio o nepravilnostima za koje sam smatrao da ne idu u dobrom smjeru. Branitelji moraju biti principijelni i odgovorni bez obzira na to tko je na vlasti. I ovdje sam najprije hrvatski branitelj, a tek onda ministar najponosnije populacije.

Vjerujete li da će šator otići iz Savske?

-Vjerujem. Prije ili kasnije. Prosvjed je posljedica dugogodišnjeg odnosa prema braniteljima i nerješavanja problema. Treba početi rješavati uzroke, a onda će na red doći i šator.

Poznato je da ste podržavali prosvjed, znači li to da ste podržavali i nezakonite poteze- šator nema dozvolu, na ulicu su se iznosile plinske boce...

-Moramo uzeti u obzir sve okolnosti. Vratimo se unatrag nekoliko godina i stavimo se u kožu branitelja i stradalnika Domovinskog rata i svega što se odnosilo na tu populaciju. Povod prosvjedu u prvom trenutku nisu bila financijska smanjenja, nego izostanak komunikacije i dijaloga.

Ali opravdava li sve to nepoštovanje zakona?

-Naravno da ne opravdava, ali shvatimo povode i uzroke takvog ponašanja branitelja koje je bilo revolt zbog odnosa prema njima, kakva su poniženja doživljavali zbog različitih izjava preko kojih jednostavno više nisu mogli prijeći.

Mogli bi građani koji imaju kredite u švicarcima i prijeti im da će ostati bez stana doći pred banku i prijetiti plinskim bocama?

-Nemojmo preuveličavati taj čin s plinskim bocama.

A sukob s policijom na Markovu trgu?

-Tamo su bili stopostotni invalidi koji su mirno prosvjedovali sa zahtjevom da ih prime na razgovor. Čemu su tolike policijske snage poslane na njih?! Riječ je o populaciji koja je branila domovinu, koja je ostavila svoju mladost na ratištu... Pokušajmo se staviti u njihovu kožu. Ali treba reći da cijelo to vrijeme nisu učinili ništa što je iziskivalo da se prema njima primjenjuju onakvi oblici sile.

Unatoč tome, zar ne mislite da i branitelji moraju poštovati zakon?

-Jasno je da moramo, ali moramo uzeti u obzir okolnost u kojima se sve događalo. Osim toga, oni ni u jednom trenutku nisu nikome prijetili.

Osim ministru koji je dobivao prijetnje smrću, i to izravno u lice.
-To ne opravdavam i uvijek sam protiv takvog odnosa. Govorim o općoj slici - u 520 dana nisu bili ugroženi građani.«

Bivši ministar Crnoja imao je puno repova. Ima li i kod vas što sumnjivo?

-Dakako, u životu čovjek može učiniti nešto čime se baš ne ponosi. No, cijeli život pokušavam živjeti dostojanstveno, skromno i odgovorno i ne vidim da ima što posebno problematično. Živim u Zagrebu sa suprugom i troje djece u stanu koji sam kao djelatna vojna osoba i 50-postotni ratni invalid po tadašnjim uvjetima otkupio 1998., tj. sljedećih deset godina preko kredita. Iz vojske sam otišao 2011.

Zašto ste tako rano umirovljeni?

-Na osobni zahtjev, iz osobnih razloga.

Imate li i vi opću nesposobnost za rad koju sada treba prevesti da biste mogli raditi?

- Ne. Triput sam ranjavan i imam profesionalnu nesposobnost i u proceduri je rješavanje mog statusa, tj. zamrzavanje te mirovine.


Razgovarala: Suzana Barilar
 

Vijesti iz medija | Branitelji | Tomo Medved