Sjednica Vlade: Zastaje se s ovrhama na stalna primanja, povećanjem prihodovnog cenzusa bolji položaj umirovljenika

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/23 travnja/Novo/SjednicaVRH-226.jpg

Vlada je danas u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održala 226. sjednicu, a na otvorenom dijelu raspravljeno je 16 točaka.

Naše epidemiološke mjere polučile su izvrsne rezultate

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio Zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktivnostima poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj.

Ministar je kazao da je od ukupno 27.614 testiranih osoba u Hrvatskoj, njih 1950 je pozitivno na koronavirus. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba je i dalje u laganom padu te iznosi 7,06 posto.

„Prosječna dob oboljelih osoba u Hrvatskoj je 50,85 godina. 46,6 posto su muškarci, dok žene čine 53.4 posto. Reprodukcijski faktor virusa je 0,8, što znači da jedan oboljeli zarazi samo jednu osobu, odnosno i manje u prosjeku. Što se tiče omjera zaraženih i broja stanovnika najpogođenija je Krapinsko - zagorska županija'', nastavio je ministar i dodao:

„Hrvatski pokazatelji u usporedbi s ostatkom Europe pokazuju da su naše epidemiološke mjere polučile izvrsne rezultate“, kazao je.

„Na djelotvoran i racionalan način provodimo mjere zaštite života vodeći se isključivo znanstveno utemeljenim spoznajama. Povoljni rezultati tijekom pandemije rezultat su predanog rada struke i pravovremene reakcije Vlade. Ti rezultati obvezuju nas na ustrajno pozivanje na daljnji oprez'', nastavio je ministar Beroš.

Također, ministar je upozorio na infodemiju, to jest veliki broj lažnih i netočnih informacija:

„Činjenica je da lijek za koronavirus ne postoji, a jedini relevantni savjeti kojima se možemo zaštititi su oni koje komuniciraju stručnjaci iz stožera. Nastavljamo s našim odgovorom na ovu ugrozu'', zaključio je.

Mjere će ovih dana biti bitno promijenjene

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, što se tiče aktivnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite, kazao je da je u proteklom razdoblju fokus rada bio na produljenju određenih mjera koje su istjecale, a koje će idućih dana biti bitno promijenjene.

Ministar je posebno izdvojio odluku o pojačanoj kontroli kod pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi putem formiranja timova za kontrolu provedbe uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i odluku kojom je otvorena mogućnost županijskim stožerima civilne zaštite da predlože ukidanje mjere zabrane napuštanja prebivališta unutar županije.

„Tu odluku su iskoristile gotovo sve županije“, kazao je ministar dodajući da je na terenu 16.000 operativaca civilne zaštite.

Zastaje se i s ovrhama na plaće i druga stalna primanja

„Ključna mjera je da zastajemo s postupcima“, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govoreći o Prijedlogu zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, s Konačnim prijedlogom zakona.

Ministar je podsjetio da se trenutno ne provode ovršni postupci ni na sudovima ni pred javnim bilježnicima, kao i da temeljem posljednjih izmjena Zakona o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima nema ovrhe niti pred Financijskom agencijom te su jedine "nepokrivene" ostale ovrhe na stalnim primanjima.

„Ovim zakonom kažemo da zastaju ovrhe i u tim postupcima", istaknuo je.

Također, regulirani su i stečajni postupci te se predlaže da razlozi, koji se sukladno Stečajnom zakonu smatraju stečajnim razlozima, a nastupili su za vrijeme trajanja epidemije, nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranja stečajnog postupka.

Na taj način se nastoji smanjiti broj stečajnih postupaka pokrenutih radi okolnosti uvjetovanih epidemijom, kako bi se gospodarskim subjektima dala mogućnost da nakon prestanka trajanja posebnih okolnosti nastave s obavljanjem djelatnosti.

Zakonom se predlaže se i da za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ne teku zatezne kamate u ovršnim i stečajnim postupcima.

Povećanje prihodovnog cenzusa za poboljšanje položaja umirovljenika

Vlada je izmjenama zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju predložila povećanje prihodovnog cenzusa po članu obitelji na 1.563 kune te za samce na 2.000 kuna, ocijenivši da će se tim izmjenama poboljšati položaj umirovljenika.

Premijer Plenković istaknuo je da su predložene izmjene, koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru, nastavak razgovora Vlade i predstavnika umirovljenika te ocijenio da će te izmjene za umirovljenike značiti poboljšanje njihove situacije.

Važećim zakonom o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju uređuju se vrste i način provođenja dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, a dopunskim zdravstvenim osiguranjem, kao vrstom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, osiguranim osobama osigurava se pokriće troškova zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Trenutačno, osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, a iskazan po članu obitelji mjesečno (prihodovni cenzus), nije veći 45,59 posto proračunske osnovice, odnosno ako osiguraniku samcu mjesečni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31 posto proračunske osnovice.

„S obzirom na to da iznos prihodovnog cenzusa nije mijenjan od 2008. godine, ovim se izmjenama zakona uređuje i da osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna na način da se svake godine vrši "indeksacija", odnosno da se prihodovni cenzus usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto
plaće“, kazao je ministar.

Za provođenje predloženog zakona potrebno je osigurati dodatnih oko 160 milijuna kuna iz sredstava državnog proračuna, a prema procjenama predlagatelja, ove zakonske promjene obuhvatit će dodatnih oko 200.000 osiguranika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstva državnog proračuna na osnovi prihodovnog cenzusa.

Povjerenstvo za izbor kandidata za glavnog državnog odvjetnika

Na kraju, Vlada je donijela odluku o osnivanju povjerenstva, kojem će na čelu biti predsjednik Vlade, koje će utvrditi prijedlog kandidata za izbor glavnog državnog odvjetnika.

Ministar Bošnjaković podsjetio je da je Republika Hrvatska ostala bez glavnog državnog odvjetnika, koji je dao ostavku, te njegov posao obavlja prva zamjenica. Nakon raspisanog javnog poziva, javilo se 6 kandidata, a zadaća povjerenstva bit će razgovor sa svakim kandidatom , nakon čega će kandidata predložiti Vladi, koja će ga zatim predložiti Saboru.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Andrej Plenković