335 milijuna kuna iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

Potpisano deset ugovora o provedbi projekata za sustav vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara, projekt razminiranja, modernizacije strukovnog i visokog obrazovanja i razvoj poduzetništva.

Danas su u Zagrebu svečano potpisani ugovori o provedbi projekata u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, među kojima je i projekt „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“, koji je Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske predložio Veleposlanstvu Švicarske Konfederacije u Zagrebu, švicarskim nadležnim institucijama te Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u prosincu 2014. godine.

Ugovor o provedbi projekta „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“ potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje Hrvoje Debač te ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan. U sklopu projekta, MRRFEU obavlja ulogu Nacionalne koordinacijske jedinice za projekt, Ured vrši funkciju Posredničkog tijela zaduženog za kontrolu provedbe projekta, dok je HCR Izvršna agencija zadužena za implementaciju projekta. 
 
Projekt se sastoji od dvije komplementarne cjeline koje su ujedno ključne sastavnice protuminskog djelovanja – humanitarno razminiranje i pomoć osobama stradalima od mina i eksplozivnih ostataka rata. U tom smislu, prvo će se provesti razminiranje Kotar šume u Sisačko-moslavačkoj županiji, područje koje je teško zagađeno minama i samim time iznimno opasno. Razminiranje je stoga preduvjet sigurnosti stanovništva koje živi na tom području. U drugoj fazi, započet će program društveno-gospodarskog osnaživanja minskih stradalnika koji će obuhvatiti uspostavu jedinstvene baze podataka o stradalim osobama u RH i analizu njihovih potreba. To će biti temelj na kojem će se kreirati različiti programi za krajnje korisnike, a u svrhu povećanja njihove zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada.
 
Ukupni proračun projekta je 3.530.000,00 CHF, pri čemu je nacionalno sufinanciranje 533.404,40 CHF.

Izvor: Ured za razminiranje

Pisane vijesti